eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Új modellt vezetnek be a paksi atomerőműben

Tavaly 89 százalékos átlagos teljesítmény-kihasználással üzemelt a paksi atomerőmű négy blokkja 2018-ban - tájékoztatta az InfoRádiót Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője. Az erőmű tavaly 15.700 gigawattóra villamos energiát termelt.

A teljes hazai villamosenergia-termelésnek kicsivel több mint a felét adta a paksi atomerőmű. Ez ráadásul nem járt szén-dioxid-kibocsátással.

Az erőmű 2018-as 89 százalékos kihasználtsága (az elméletileg termelhető maximális árammennyiség ekkora részét állították elő) ugyan nem jelent rekordot, de az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője szerint

így is kiemelkedő eredmény.

Ez a kihasználtsági arány összehasonlításként egy napelemes erőműnél ez 10-12 százalék. Emellett a paksi atomerőmű termelési mennyiségét egy évre előre meg lehet mondani és ez az összeg 99 százalékos biztonsággal tartható is - emelte ki Kovács Antal.

Tavaly megkezdték a sztenderd nukleáris működési modell bevezetését, amit idén folytatnak. Ezt használja a világ atomerőműveinek jelentős része. "Olyan normákat határoz meg, amelyek a működésben az atomerőműre optimalizáltak, és lehetővé teszi egy olyan szervezeti rendszer kialakítását, amivel az humán-, az alkatrészellátási és gazdálkodási erőforrások a leghatékonyabban használhatók ki". Kovács Antal szerint a modellel legalább stabilizálnák, de lehetőség szerint tovább növelnék az erőmű amúgy is magas kihasználtságát.

Mindez annak a filozófiának a része, hogy az erőműben igyekszenek a leghatékonyabb, legújabb - úgynevezett best practice - rendszereket a működésbe illeszteni. Van egy műszaki alkotói pályázatuk is, amelynek köszönhetően "évente mintegy 30 újítás érkezik a kollégáktól. Ezeket szoktuk végigvinni, hogy a legjobbakat be tudjuk építeni a működésbe" - mondta az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×