eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Figyelmeztető sztrájk lesz pénteken az Audinál

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek 9-től 11 óráig, az Audi Hungária Zrt. teljes területére a vállalat független szakszervezete. A szervezet nem fogadta el a két lépcsőben megvalósuló 20 százalékos béremelést, amelyet az Audi ajánlott a dolgozóknak.

Csütörtökön ülésezett az Audi Hungária Független Szakszervezetének sztrájkbizottsága, amelyen elutasították a munkáltató legutolsó bérajánlatát, majd átadták sztrájkköveteléseiket. Ezután péntekre kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést hirdettek – közölte az InfoRádióval Szimacsek Tibor a szakszervezet elnökségi tagja. "Két éve sikeres sztrájkot vittünk véghez, ami kizárólag a motorgyár területére volt érvényes. Idén úgy döntöttünk, nem korlátozzuk a munkatársainkat, és az Audi teljes területére hirdettük meg a sztrájkot."

Az Audi 20 százalékos béremelést ajánlott a munkavállalóknak, amely két lépcsőben valósulna meg, idén és jövőre 10-10 százalékos növeléssel. A szakszervezet szerint viszont 2019-ben 18 százalékos, minimum 75 ezer forintos emelésre van szükség, és csak egyéves bérmegállapodásban tudnak gondolkodni. Szimacsek Tibor elmondta: azt is követelik, hogy a cafeteria-keretet emeljék 787 ezer forintra, valamint további 4 százalék mozgóbért építsenek az alapbérbe, vezessék be a jubileumi bónuszt, fejlesszék tovább a jelenleg is futó lojalitási bónuszt. Követelik még, hogy a dolgozók szabadon rendelkezhessenek a pótszabadságról, valamint minden dolgozónak jusson havonta legalább egy szabad hétvége.

Az Audi Hungária kommunikációs vezetője korábban azt mondta az InfoRádiónak, hogy a cégvezetés bérajánlatát versenyképesnek tartják. Mitray-Markó Judit reméli, hogy a két oldal mielőbb meg tud állapodni. Arról nem adott tájékoztatást, hogy a munkaadó milyen mértékben hajlandó eltérni ajánlatától. Hangsúlyozta viszont, hogy felgyorsítják a bértárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×