INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

párbeszéd a gazdaságról

tőzsde

korányi g. tamás

máté-tóth istván

Párbeszéd a gazdaságról: több száz új cég kellene a tőzsdére

Párbeszéd a gazdaságról: több száz új cég kellene a tőzsdére

InfoRádió

A több száz tőzsdeérett cég részvénypiaci megjelenésével javítható lenne a magyar tőkepiac helyzete - derül ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinjának legutóbbi, a hazai tőzsdéről és tőkepiacról szóló műsorában, amelyben Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese és Korányi G. Tamás tőzsdei újságíró beszélgetett.

A megközelítőleg 400 olyan vállalat, amely tőzsdeérett állapotban van, és a budapesti börzén történő megjelenésével javíthatna a hazai tőkepiac helyzetén, mivel

jelenleg alacsony, mintegy 20 százaléka a magyar GDP-nek a tőzsdei társaságok összértéke.

Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese elmondta: ha a magyarok fel akarnak zárkózni és sikeresek akarnak lenni, akkor ahhoz fejlettebb tőkepiacra is szükség van.

"Máshol sem úgy lett fejlett tőzsde meg tőkepiac, hogy először gazdagok lettek, és után csináltak maguknak, hanem okosan használták a tőkepiacot arra, hogy gazdagodjanak, és sikeresebbé váljanak. Ennek alapfeltétele, hogy több cég jöjjön a tőzsdére" - mondta Máté-Tóth István.

Korányi G. Tamás tőzsdei újságíró, a műsor másik vendége arról beszélt, hogy ha minden ötödik, már most is tőzsdeérett vállalat meg is jelenne a Budapesti Értéktőzsdén, akkor is csak egy százalékkal lehetne növelni a részvénytársaságok értékének százalékos arányát a magyar GDP értékéhez viszonyítva. Éppen ezért

a megoldás az lehet, ha állami társaságok is érkeznek a részvénypiacra.

"Ezeknek a cégeknek a kisebbségi részvénycsomagját két-három éves felkészítés után minden további nélkül be lehetne vezetni a tőzsdére, ezzel valóban meg lehetne mozgatni lakossági pénzeket is, a legtöbb ember ugyanis azért fél az új bevezetésektől, mert nem ismeri a céget. Ha olyan cégekbe vásárolhat, amelyeket a saját, mindennapi életéből jól ismer, akkor sokkal nagyobb lakossági pénzeket is be lehetne vonni" - mondta Korányi G. Tamás.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Párbeszéd a gazdaságról: tőzsde
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018