INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

nyugdíj

törvény

javaslat

semjén zsolt

Nyugdíjas hölgyek pihennek beszélgetve az őszi Margitsziget Rózsakerjében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Jelentős változások a nyugdíjtörvényben

Infostart

Három fontos módosítási javaslatot adott be a nyugdíjtörvényhez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A legfontosabb módosítás, hogy a nyugdíjasnak rendelkezési joga kell legyen azon számla felett, amelyre a nyugdíját folyósítják. A tervezet szerint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a Magyar Államkincstár illetményszámfejtését követően a tartozást azonnal levonhatja a jövedelemből. Végrehajtási ügyek miatt a jövőben a nyugdíjszervek új adatokat is kezelhetnek: az érintett adóazonosító jelét, vagy például annak apjának nevét is - írja az azenpenzem.hu.

Ha a nyugdíjból nem, vagy csak hosszabb idő alatt térül meg a követelés, akkor a központi nyugdíjbiztosítási szerv kezdeményezésére a nyugdíjas keresetéből is vonható a tartozás, ez esetben az államkincstár munkáltatóvá lép elő jogilag.

A tartásra kötelezést 2016 júliusában vezették be, de egyelőre nem indultak tömegesen perek. Most a módosító a nyugdíjtörvénybe foglalná a tartásra köteles és képes hozzátartozó fogalmát. Lényegében ez bárki lehet, akiről a bíróság ezt ítéletben kimondja, ha viszont nincs ítélet, akkor azt kell tartásra képesnek tekinteni, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét. Ez jelenleg 71250 forint.

A harmadik módosítás, hogy utólag is csökkenthetők az ellátások, ha valakinek először magasabb nyugdíjat állapítottak meg valamilyen tévedésből. Most már ezt hivatalból megteheti a nyugdíjbiztosítási szerv.

Nyitókép: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018