eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Visszajár a pénz, ha szoftvervásárlás után meggondoljuk magunkat?

Visszajár a pénz, ha szoftvervásárlás után meggondoljuk magunkat?

Csak akkor állhat el az üzlettől a fogyasztó, ha fizikai adattárolón vásárolta a szoftvert vagy az alkalmazást, és még nem bontotta ki azt – közölte a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője. Kóródy Dávid szerint a gyártóknak minden esetben figyelmeztetniük kell a vevőt, hogy a letöltés útján megvásárolt alkalmazásoktól nem állhatnak el utólag.

Mindenképpen érdemes odafigyelni az internetes vásárláskor arra, hogy vannak bizonyos kivételek, amikor nem gondolhatja meg magát a fogyasztó 14 napon belül – figyelmeztetett Kóródy Dávid.

Elmondta, hogy tapasztalatai szerint ezekben az esetekben nem mindig tájékozódnak a fogyasztók megfelelően.

„Ha CD-n vagy DVD-n kaptuk meg a programot, akkor kizárólag felbontás előtt gondolhatjuk meg magunkat 14 napig.

Ha már felbontottuk a CD-t vagy a DVD-t, akkor már erre nincs lehetőségünk” - közölte a hivatalvezető.

Indoklásként elmondta: amikor valaki felbontja a CD-t vagy a DVD-t, akkor már megvan a fizikai lehetősége arra, hogy lemásolja a programot.

Visszajár a pénz, ha szoftvervásárlás után meggondoljuk magunkat?

Más a helyzet viszont akkor, ha nem egy fizikai tartós adathordozón van a program. Ilyenkor tájékoztatni kell a fogyasztót arról, hogy ebben az esetben elveszíti azt a jogát, hogy 14 napig meggondolhatja magát. Erre a webáruháznak előzetesen fel kell hívnia a vásárló figyelmét, és szükséges a fogyasztó kifejezett beleegyezése és nyilatkozata, hogy tudomásul veszi ezt – mondta Kóródy Dávid.

„Ha a webáruház megadta a szükséges tájékoztatást, akkor a fogyasztó nem követelhet semmit, ki kell fizetnie a szoftver árát.

Abban az esetben viszont, ha nem kapta meg ezt az előzetes tájékoztatást, akkor a teljes vagy a részleges költségeket a cégnek kell állnia” - tudatta a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Hozzátette: amikor valaki letölt egy programot, azzal a szolgáltatást megkapja, így az a cégnek már költségként felmerülhet. Erre pedig a letöltés előtt fel kell hívnia a cégnek a fogyasztó figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×