eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az energia az új internet

Az energia az új internet

A jövő az „enerneté”, és ez fénysebességgel fogja fogja átalakítani az életünket.

Képzelje el, hogy 1992-ben előre látja, hogy mi fog történni az internettel kapcsolatban: létrejön a Google, a Netflix, a Facebook, az Amazon, az eBay vagy akár az Uber. Nos, az energiaiparban most van ez a pillanat.

Az „enernet” teljesen át fogja alakítani az életünket. A fejlődés íve valószínűleg hasonló lesz az internet fejlődéséhez, csak más szereplőkkel – jósolja a TechCrunch amerikai weboldalon megjelent cikkében Brian Lakamp, egy „okosenergiával” foglalkozó cég, a Totem vezetője.

Fejreállítják a piacot

Szerinte az új, az okosvárosok létrejöttét elősegítő startupok fokozatosan ráépülnek a gigaszolgáltatók alap energiahálózatára, és egy versengő, teljesen új piacot fognak létrehozni.

Ugyanez zajlott le 30 éve, amikor az internet még „sehol sem volt”: néhány startup, például a CompuServe, az AOL, a Netcom és más helyi internetszolgáltatók elkezdtek a meglévő telefonkábeleken internetet szolgáltatni, felbolygatva ezzel az analógról digitálisra való átállás folyamatát.

Az energia az új internet

Ma Amerikában ugyanezt a folyamatot látják az olyan szereplők megjelenése kapcsán, mint a SolarCity, a Sunrun napelemgyártók és más szolgáltatók, amelyek a fosszilis energia helyett az úgynevezett tiszta (vagy zöld) energia, ezen belül is jellemzően a napelemek és napkollektorok használata felé mozdítják el a piacot.

Ne kételkedjen, ön is ezt fogja használni

Így jön létre az „enernet”: egy dinamikus, elosztott, sokrésztvevős energiahálózat, amely zöld energiát használ, és amely

az intelligens városok alapja lehet a környezetbarát energiatermeléssel, a hatékony tárolással és az olyan kapcsolódó szolgáltatásokkal, mint az elektromos autók töltése vagy a wifi biztosítása.

Már az úttörők második generációjánál tartunk: a napenergia felhasználásának technológiai megalapozása és elérhető árúvá tétele után (kevesen tudják, hogy a megújuló energia a legolcsóbb) most az olyan vállalkozók formálják a jövőt, mint Elon Musk. Ő az energiatermelés, -tárolás és az autózás mellett az otthoni rendszereket is megreformálja: napenergiát termelő cserepeit például otthoni áramtároló- és töltőrendszerekkel kombinálja, így ellátva a teljes háztartást a tévé működtetésétől az autó töltéséig.

És ez még csak a kezdet, a folyamat jóval túlmutat a Teslán:

elektromos áramot termelő ablakok, intelligens építőanyagok, okos világítási rendszerek, virtuális erőművek (amelyek különböző típusú energiatermelőket fognak össze a szélturbináktól a kis vízerőművekig vagy napenergiát hasznosító telepekig).

A kételyekkel szemben az átállás egyáltalán nem fog soká tartani és korántsem lesz olyan drága, mint azt sokan gondolják - véli a Totem szakértője. Az új piacok kialakulását mindig a befektetések hajtják, ezt pedig nyilván nem költségként kell kezelni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×