INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

napenergia

okosváros

internet

áram

Az energia az új internet

Az energia az új internet

InfoRádió

A jövő az „enerneté”, és ez fénysebességgel fogja fogja átalakítani az életünket.

Képzelje el, hogy 1992-ben előre látja, hogy mi fog történni az internettel kapcsolatban: létrejön a Google, a Netflix, a Facebook, az Amazon, az eBay vagy akár az Uber. Nos, az energiaiparban most van ez a pillanat.

Az „enernet” teljesen át fogja alakítani az életünket. A fejlődés íve valószínűleg hasonló lesz az internet fejlődéséhez, csak más szereplőkkel – jósolja a TechCrunch amerikai weboldalon megjelent cikkében Brian Lakamp, egy „okosenergiával” foglalkozó cég, a Totem vezetője.

Fejreállítják a piacot

Szerinte az új, az okosvárosok létrejöttét elősegítő startupok fokozatosan ráépülnek a gigaszolgáltatók alap energiahálózatára, és egy versengő, teljesen új piacot fognak létrehozni.

Ugyanez zajlott le 30 éve, amikor az internet még „sehol sem volt”: néhány startup, például a CompuServe, az AOL, a Netcom és más helyi internetszolgáltatók elkezdtek a meglévő telefonkábeleken internetet szolgáltatni, felbolygatva ezzel az analógról digitálisra való átállás folyamatát.

Az energia az új internet

Ma Amerikában ugyanezt a folyamatot látják az olyan szereplők megjelenése kapcsán, mint a SolarCity, a Sunrun napelemgyártók és más szolgáltatók, amelyek a fosszilis energia helyett az úgynevezett tiszta (vagy zöld) energia, ezen belül is jellemzően a napelemek és napkollektorok használata felé mozdítják el a piacot.

Ne kételkedjen, ön is ezt fogja használni

Így jön létre az „enernet”: egy dinamikus, elosztott, sokrésztvevős energiahálózat, amely zöld energiát használ, és amely

az intelligens városok alapja lehet a környezetbarát energiatermeléssel, a hatékony tárolással és az olyan kapcsolódó szolgáltatásokkal, mint az elektromos autók töltése vagy a wifi biztosítása.

Már az úttörők második generációjánál tartunk: a napenergia felhasználásának technológiai megalapozása és elérhető árúvá tétele után (kevesen tudják, hogy a megújuló energia a legolcsóbb) most az olyan vállalkozók formálják a jövőt, mint Elon Musk. Ő az energiatermelés, -tárolás és az autózás mellett az otthoni rendszereket is megreformálja: napenergiát termelő cserepeit például otthoni áramtároló- és töltőrendszerekkel kombinálja, így ellátva a teljes háztartást a tévé működtetésétől az autó töltéséig.

És ez még csak a kezdet, a folyamat jóval túlmutat a Teslán:

elektromos áramot termelő ablakok, intelligens építőanyagok, okos világítási rendszerek, virtuális erőművek (amelyek különböző típusú energiatermelőket fognak össze a szélturbináktól a kis vízerőművekig vagy napenergiát hasznosító telepekig).

A kételyekkel szemben az átállás egyáltalán nem fog soká tartani és korántsem lesz olyan drága, mint azt sokan gondolják - véli a Totem szakértője. Az új piacok kialakulását mindig a befektetések hajtják, ezt pedig nyilván nem költségként kell kezelni.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018