eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kéthavi csúcs közelében a forint

A Fed közleményének megjelenése után lendületet kapott a forint, egészen 296 alá erősödött az euróval szemben az árfolyam. A reakció érthető: már eleve arra lehetett számítani, hogy a Fed a monetáris politikájának finom visszafogása és az óvatos kommunikáció hatására a kockázati étvágy újabb lendületet kaphat a világban. Ehhez képest a Fed nemhogy szigorúbb lett volna, hanem nagy meglepetést okozva nem változtatott az eszközvásárlási programján.

Szerdán napközben először újra gyengülni kezdett a magyar fizetőeszköz, de a nap végén újra erősödni tudott. Sőt, este a Fed döntésére, miszerint egyelőre nem fogja vissza magát a pénznyomda, tovább nőtt a befektetők kockázati étvágya, és elképzelhető, hogy ez nem csak egy napra segít a forintnak. A piacok eleve egy viszonylag puha üzenetű monetáris politikai Fed-mixre készültek, azaz az eszközvásárlási programot csak óvatosan (10-15 milliárd dollárral) fogja visszavágni - de még ehhez képest is tudott "puhább" lenni a monetáris hatóság.

Csaknem mindenkit meglepett a Fed döntése, a várakozásokkal ellentétben ugyanis a jegybankárok továbbra is úgy gondolják, hogy a gazdaságnak igenis szüksége van arra a havi 85 milliárd dollárra, amelyet állampapírok és jelzálogfedezetes eszközök vásárlásra fordítanak. A közlemény szerint ennek több oka is van, kezdve a magas munkanélküliségtől egészen az emelkedő jelzálogkamatokig - írja a Portfolio.

Igaz ugyan, hogy a fogyasztási és a beruházási hajlandóság élénkül, több olyan jel is van, amely óvatosságra ad okot - derül ki a közleményből. Rögtön az elején a magas munkanélküliség mellett a folyamatosan zajló költségvetési kiigazítást és az emelkedő jelzálogkamatokat említik a jegybankárok, ezek ugyanis lassíthatják a "gyógyulási" folyamatot.

Az óvatosság egyébként nem véletlen, hiszen a jegybanki elemző stáb egyaránt lefelé módosított az idei és a jövő évi előrejelzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×