Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kéthavi csúcs közelében a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fed közleményének megjelenése után lendületet kapott a forint, egészen 296 alá erősödött az euróval szemben az árfolyam. A reakció érthető: már eleve arra lehetett számítani, hogy a Fed a monetáris politikájának finom visszafogása és az óvatos kommunikáció hatására a kockázati étvágy újabb lendületet kaphat a világban. Ehhez képest a Fed nemhogy szigorúbb lett volna, hanem nagy meglepetést okozva nem változtatott az eszközvásárlási programján.

Szerdán napközben először újra gyengülni kezdett a magyar fizetőeszköz, de a nap végén újra erősödni tudott. Sőt, este a Fed döntésére, miszerint egyelőre nem fogja vissza magát a pénznyomda, tovább nőtt a befektetők kockázati étvágya, és elképzelhető, hogy ez nem csak egy napra segít a forintnak. A piacok eleve egy viszonylag puha üzenetű monetáris politikai Fed-mixre készültek, azaz az eszközvásárlási programot csak óvatosan (10-15 milliárd dollárral) fogja visszavágni - de még ehhez képest is tudott "puhább" lenni a monetáris hatóság.

Csaknem mindenkit meglepett a Fed döntése, a várakozásokkal ellentétben ugyanis a jegybankárok továbbra is úgy gondolják, hogy a gazdaságnak igenis szüksége van arra a havi 85 milliárd dollárra, amelyet állampapírok és jelzálogfedezetes eszközök vásárlásra fordítanak. A közlemény szerint ennek több oka is van, kezdve a magas munkanélküliségtől egészen az emelkedő jelzálogkamatokig - írja a Portfolio.

Igaz ugyan, hogy a fogyasztási és a beruházási hajlandóság élénkül, több olyan jel is van, amely óvatosságra ad okot - derül ki a közleményből. Rögtön az elején a magas munkanélküliség mellett a folyamatosan zajló költségvetési kiigazítást és az emelkedő jelzálogkamatokat említik a jegybankárok, ezek ugyanis lassíthatják a "gyógyulási" folyamatot.

Az óvatosság egyébként nem véletlen, hiszen a jegybanki elemző stáb egyaránt lefelé módosított az idei és a jövő évi előrejelzését.