eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Soros: Elképzelhetetlen az euró megszüntetése

Németország kezében van az eurózóna válságának megoldása, mondta Soros György magyar származású befektető a Közép-Európai Egyetemen tartott előadásában. Hozzátette: a közös valuta megszüntetése elképzelhetetlen. Meggyőződése, hogy hibás politika a bankok feltőkésítése.

Soros György úgy fogalmazott: egyértelműen Németország van a vezetőülésben, Berlin diktálja Európa gazdaságpolitikáját. Szerinte Németország el akarta kerülni ezt a szerepet, de kénytelen volt felvállalni, mivel sikeres a gazdasága és jó hitelező.

Fordulat következett be Németország hozzáállásában az euróövezet irányában: felismerték, hogy eddig elrontották a válságmegoldást, és jóval elkötelezettebbé váltak a közös valuta megmentése ügyében.

Soros György szerint nincs választás, meg kell menteni az eurót - mivel az már létezik. "Igaz, nem tökéletes, de nem lehet visszacsinálni, ahogy az omlettből sem lesz kemény tojás. Az eszközök és az idegen tőke, a pénzügyi rendszer és az egész gazdaság annyira összeolvadt, és egy valutára alapoz, hogy
ezt már nem lehet visszacsinálni. Van, aki nyerne rajta, van, aki veszítene, de azt ne akarjuk megtudni, ki megy csődbe, és ki nem" - fogalmazott.

Soros György hozzátette: az euróövezeti adósságválsággal az Európai Unió hosszú évtizedek integrációs szakasza után immár dezintegrációs szakaszba lépett.

Most nem a feltőkésítés a fontos

Soros György arról is beszélt, hogy a válság megoldásához az elsődleges a piacok megnyugtatása, amely elképzelhetetlen az egységes fellépés nélkül.

Hibásnak ítélte a bankok feltőkésítésére irányuló terveket, és azt mondta, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kapacitásait inkább a bankok csődjét megelőző garancia nyújtására kellene használni. Cserébe arra lehetne kötelezni a bankokat, hogy ne csökkentsék mérlegfőösszegeiket és tartsák fenn hitelezési politikájukat.

"Így rá lehetne venni a bankokat, hogy azok kövesség az EU-s országok vezetőinek utasításait. A bankokat pedig arra kellene utasítani, hogy ne csökkentsék a mérlegüket, mint ahogy most teszik, mert ez a válság egyik oka" - magyarázta.

Soros György hozzátette, második lépésként arra kellene ösztönözni Olaszországot és Spanyolországot, hogy rövid lejáratú kincstárjegyeket bocsássanak ki, amelyeket - likviditásuknál fogva - készpénzként tarthatnának a bankok, és bármikor eladhatnának az Európai Központi Banknak.

Görögország adósságát csökkenteni kell - mondta. Különösen fontosnak nevezte, hogy életben tartsák a görög bankokat, és megvédjék a banki betéteket, mert ha ez nem történik meg, akkor az emberek más országokban is tömegesen vehetik ki pénzüket a bankokból, ami összeomláshoz vezetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×