eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Norvégia: Ki mit tud - keresni

Ez az, amire a kíváncsi szomszédok várnak Norvégia-szerte: a hivatalos adóhivatali lista közzététele a norvégok - csaknem minden norvég kereső - jövedelméről és vagyonáról.

A 4,8 millió lakosú skandináv országban ugyanis törvény írja elő a teljes átláthatóságot: a 2008 évi skatteliste októberben került nyilvánosságra és a média nem is késett a csemegézéssel. Mindenki megtalálható rajta: a nyugati fjordok halásza, az északi rénszarvastenyésztő és még annak a bizottságnak a tagjai is, amely a Nobel-békedíjat - idén - Barack Obama amerikai elnöknek ítélte.

Az ország leggazdagabb embere Johan Henrik Andresen dohányipari mogul: 11,1 milliárd korona, azaz mintegy 2 milliárd dollár (356 milliárd forint) vagyonának értéke. A Dagbladet című lap szerint ezzel megelőzte Kjell Inge Roekke nagyiparost.

Norvégia leggazdagabb asszonya Tone Björseth-Anderson, aki a maga 594 millió koronájával 24 férfi után az első hölgy a listán. Liv Ullmann, a világhírű filmszínésznő és rendező viszont "csak" 13,7 millió koronás szerény vagyonnal rendelkezik.

A királyi család tagjai nem szerepelnek a listán, egyszerű okból: ők nem fizetnek adót. Ugyancsak nem szerepelnek a skatteliste nevei között azok, akiknél az anyagi helyzet vagy egyszerűen a név közzététele biztonsági megfontolásokból nem kívánatos - és a hajléktalanok sem.

A média a legkülönbözőbb szempontok szerint dolgozta fel a rengeteg adatot. Az NRK online portál a leghíresebb norvég párokat szedte sorba - celeb-párbajok címen. Az Aftenposten a neveket vizsgálta "Milyen gazdag az ön neve?" cím alatt: kiderítette, hogy a férfiak közül a Terje nevűek büszkélkedhetnek a legtöbb jövedelemmel, a nők közül azok, akik a Marit névre hallgatnak.

Az európai országok zömében egészen másként tekintenek ezekre a jobbára magánügynek tekintett adatokra. Spanyolországban a kormány a napokban először tett közzé hivatalos adatokat tagjainak vagyoni helyzetéről, de a magánemberek esetében nem nyilvánosak a jövedelmek és vagyonok.

Christine Ingebritsen, a washingtoni egyetem skandináv gazdasággal foglalkozó katedrájának professzora szerint a norvég adólista a skandináv egyenlősdi hosszú idő alatt kialakult hagyományát illusztrálja. "Az állampolgár így bizonyíthatja a közösség számára, hogy jogosan szerezte vagyonát".

De még az egalitárius Norvégiában is sok ellenfele van a skatteliste hagyományának. A Synovate közvélemény-kutató intézet 2007-es felmérése szerint a norvégok 32 százaléka híve csak ennek a gyakorlatnak - 46 százalékuk viszont ellenzi.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×