Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindenkit lepipál az OTP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Régiós társaihoz képest továbbra is felülteljesítő az OTP a Keefe, Bruyette & Woods (KBW) várakozásai alapján, sőt, öt bank összehasonlításában a legjobbnak tekinthető. A befektetési bank elemzői szerint a magyar pénzintézet részvényei mellett szól a magas tőkemegfelelés és a meglehetősen jó céltartalék előtti eredmény, s bár az OTP nettó eszközarányosan viszonylag felülértékelt, a célárfolyam továbbra is 4.500 forint. Az elemzők szerint az OTP és az UniCredit felül-, a Raiffeisen viszont alulteljesít, az Intesa és az Erste pedig a piaci teljesítménynek megfelelő mozgást mutatja majd.

A KBW elemzői ezúttal elsősorban a bankok eszközminőségét és ennek trendjeit vizsgálták, országonként és bankonként összehasonlítva a céltartalékok és hitelek alakulását.

Az elemzők megállapítják: az OTP is továbbra is felülteljesítő, ráadásul a legjobb bankrészvénynek tekinthető. Bár az OTP "kevésbé ismert és drágább", mint a második helyen álló UniCredit, ám jövőbeli eszközarányos nyeresége is nagyobb lehet. Elismerik ugyanakkor, hogy utóbbi költségcsökkentése, tőkeáttétel-csökkentő stratégiája és egyszerűsítő törekvése is figyelemre méltó.

Ami mégis árnyékot vethet a magyar bank eredményére, hogy az átlagos ügyfélhitelekre vetített céltartalék az OTP esetében volt és lehet továbbra is a legmagasabb (a tavalyi 181 bázispontról idén 476 bázispontra emelkedhet).

A KBW elemzői stressztesztet végeztek el a bankok hitelkönyveire a tőkeszükséglet kiderítése érdekében, ám a rosszabb szcenáriók szerint is a céltartalék előtti marzsban (működési eredmény/ügyfélhitelek) az OTP a legjobb nem kevesebb, mint 5,6 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az OTP a legkisebb tőkeveszteség mellett tudja felszívni a várható veszteségeket - állapítják meg az elemzők.

Miközben a magyar makrogazdasági helyzetet illetően negatívak a KBW várakozásai, a magas tőkemegfelelés és a szintén magas céltartalék előtti eredmény indokolja, hogy továbbra is felülteljesítsen az OTP, magas eszközarányos nyereség mellett.

Megemlítik ugyanakkor a devizahitelekből fakadó kockázatokat is a KBW elemzői. A régiós hitelkönyvekben minél nagyobb a devizahitelek aránya, általában annál nagyobb a hitelezési veszteség, ám ezt más, egyedi tényezők is magyarázzák - írják.

Ami a devizahitelek arányát illeti, az OTP Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában magaslik ki a mezőnyből, bár ez a legnagyobb gondot természetszerűleg Ukrajnában okozhatja.