eur:
388.72
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Eladták a Balatont, megmenekült a MOL

A BUX gyengült, a forint erősödött, az üzemanyagok drágultak, az amerikai hitelválságról szóló ijesztő hírek folyamatosan érkeztek. Tömören így foglalható össze az elmúlt gazdasági esztendő első fele. Meghatározó volt még a MOL és az OMV elhúzódó csatája, vagy például a MÁV Általános Biztosító Egyesület összeomlása. Mindeközben pedig a Nestlé Hungária Kft. megvette a Balaton (szelet) márkát a Kraft Foods-tól - 2008 hazai vonatkozású gazdasági hírei, I. rész.

Január

A tőzsde már év elején tudta...

Az előző év utolsó kereskedési napján, 2007. december 28-án a BÉT részvényindexe 26 235,63 ponton állt, 1391 ponttal magasabban, mint 2006 december végén. A 2008-as esztendő eséssel kezdődött: a BUX 345,69 pontos csökkenéssel, 25 889,94 ponton zárt, ez 1,32 százalékos gyengülés. A forint kissé erősebben kezdte az évet a december végi zárásnál a bankközi devizapiacon. Az év első munkanapján, délután 4 órakor 253,45/55 forintnál jegyezték az eurót, szemben a 2007-es utolsó kereskedési nap délutánján jegyzett 253,60/80 forinttal.

Áremelések

Budapesten januártól szinte minden közszolgáltatás ára a kormány konvergencia programjában jelzett csaknem öt százalékos inflációnál nagyobb mértékben drágult. A BKV tarifái átlagosan 13 százalékkal emelkedtek és 13,7 százalékkal drágul a szemétszállítás díja. A csatornahasználatért 9,9; a vízfogyasztásért 8,8; a szennyvízszippantásért 8,6; a kéményseprésekért pedig 4,4 százalékkal több pénzt kell január óta fizetni. A januári öt százalékos gázáremelés miatt februártól négy százalékkal nőtt a távfűtés díja.

A nemzet vagyona

Egységes szervezet végzi január 1-jétől az állami vagyon kezelését: a korábbi Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság helyére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve az ezt irányító Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lép. A szervezet év végére összeállítja az állami vagyonkatasztert a tényleges vagyonértékek alapján.

Útépítések 2020-ig

Megkezdődhetett a 2008-2020 közötti időszakra szóló nemzeti útfelújítási program (NUP) kidolgozása, miután a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (3K) által erre kiírt közbeszerzési eljárást megnyerte a Nemzeti Úthálózat 2020 Konzorcium, nettó 54,8 millió forintos ajánlattal. A konzorciumot az Eurout Kft. vezeti, másik tagja a Via-Pontis Kft. A kiírás szerint a NUP a gyorsforgalmi útszakaszok kivételével a teljes országos közúthálózatra és annak hídjaira vonatkozik.

2008-ban is messze az eurótól

Magyarország lemaradása minden téren egyre nyilvánvalóbb - észrevételezte az év első munkanapján az ellenzék vezető ereje. A velünk együtt EU-taggá vált országok közül immár három használja a közös uniós pénzt, az eurót, és egy év múlva várhatóan Szlovákia is felsorakozik hozzájuk. Magyarországon a kormány alkalmatlansága, hazudozásai miatt azonban a távoli jövő ködébe vész az euró bevezetése. Pedig az Orbán-kormány 2006-2007-es euró-csatlakozási dátumot irányzott elő, és ezt Brüsszel is tarthatónak ítélte.

Akadt jó hír is január elején

Megkezdődött a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ág revitalizációjának tervezése, ehhez már uniós segítséget is igénybe lehet venni, a Duna-ág rendbetételére mintegy 38 milliárd forint brüsszeli támogatásra lehet pályázni. A Csepel-szigetet keleti oldalról határoló, 58 kilométeres mellékág sokféleképpen hasznosítható, de vízminősége az elmúlt évtizedekben sokat romlott.

Vállalati erősorrend

Továbbra is a Mol vezeti az 500 legnagyobb hazai cég 2006. évi árbevételi listáját, megelőzve az Audi Hungáriát és a Nokia Komárom Kft-t - derült ki a HVG év eleji számában megjelent összeállításból. Miközben a magyar GDP 3,9 százalékkal nőtt, az 500 legnagyobb árbevételt elérő magyarországi cég produktuma 17,5, exportja pedig 23 százalékkal emelkedett, s ezek a vállalkozások adták az "ország összesített árbevételének" 57, illetve az export 93 százalékát, ha a kettős könyvvitelű cégeket vesszük számba, figyelmen kívül hagyva a pénzügyi szektort - áll a hetilap és a Creditreform összeállításában.

Február

Az év negatív slágere: eladósodottság

Bár Amerikából hónapok óta érkeztek a vészjósló hírek, az év elején még nem lehetett sejteni, hogy a leggyakrabban emlegetett negatív kifejezés 2008-ban az eladósodottság lesz. Így adósodott el a magyar, avagy látlelet február legelején: a jegybanki összesítés szerint miközben a forint alapú főbb lakossági hiteltípusok kamatlábai alig változtak, az állományuk jelentősen emelkedett. A decemberben kötött, forintban denominált új fogyasztási hitelszerződések értéke 21,9 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 9,4 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 7,1 milliárd forint volt.

Folytatódik a MOL-OMV csata

Ha nem lenne nemzetközi pénzügyi válság, minden bizonnyal 2008 egyik kiemelkedő eseménye a MOL és az OMV csatározása lett volna. A történet 2007. június 25-én indult, amikor az OMV 8,6 százalékot szerzett a MOL alaptőkéjéből, így 18,6 százalékra növelte részesedését. A részvényvásárlásról az osztrák cég nem konzultált a magyar olajtársaság menedzsmentjével. 2008 februárjában az osztrák OMV megtette a MOL-al való egyesülésre vonatkozó hivatalos, előzetes összefonódási bejelentést az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságánál. A Mol üdvözölte annak lehetőségét, "hogy az Európai Bizottság alapos vizsgálatot folytasson az ügy jelentős versenyellenes hatásai vonatkozásában". A MOL Nyrt. 70.000 darab MOL részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén darabonként 23.438 forintos átlagárfolyamon - tette közzé az olajipari társaság a BÉT hivatalos honlapján.

Terjeszkedik az OTP

Az OTP Bank Nyrt. a Groupamát választotta ki biztosítói partneréül, így a francia társaság vásárolhatja meg az OTP Garancia Biztosító Zrt. élet- és nem életbiztosítási üzletágait; a vonatkozó megállapodást hétfőn megkötik - tette közzé az OTP a BÉT hivatalos honlapján. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója közölte: a 164 milliárd forintos vételár az OTP további terjeszkedését szolgálja. Az OTP Bank 2007. december 21-én tette közzé, hogy biztosítói partnert keres, amely megvásárolná az OTP Garancia Biztosító Zrt. élet- és nem életbiztosítási üzletágait.

Indul az üzemanyag-horror

Sokaknak az üzemanyagok elképesztő mértékű áremelkedése jut majd eszébe először, ha a nem túlzottan jó emlékű 2008-ra gondol. A "haláltánc" februárban indult: bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL Nyrt. Ezzel a benzin átlagára 292 forint körülire nőtt, ám a kutaknál 10-15 forintos árkülönbséget is tapasztalhattak az autósok. Az árváltozást a szakértők a piaci folyamatokkal magyarázták - ez a szimpatikus mondat innentől kezdve a hazai tömegtájékoztatás főszereplőjévé vált.

Hetente emelkedett az üzemanyagok ára

Egy héttel a korábbi bejelentés után ismét emelte bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt.

Kis lépés az eurónak, nagy ugrás Magyarországnak

A monetáris tanács a kormánnyal egyetértésben 2008. február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött - közölte az MNB . A jegybank közleménye szerint az árfolyamsáv eltörlése fontos előrelépés az euró magyarországi bevezetése felé. "Tökéletes időzítésnek" nevezték londoni piaci elemzők a forintsáv eltörlését, amit a Cityben már hónapok óta jósoltak és kívánatosnak neveztek. A londoni befektetési házak térségi szakértői ugyanakkor változatlanul jegybanki kamatemeléseket valószínűsítettek, az inflációs előrejelzés emelése miatt.

300 forint egy liter benzin!

A szokásos hír: emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Ezzel az emeléssel a benzin átlagára 300 forint körülire nő, míg a gázolajé majdnem 308 forint. A szokásos indoklás: "az árváltozást a szakértők a piaci folyamatokkal magyarázzák".

Újabb áremelés

Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkedtek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal - közölte a gazdasági tárca. A Magyar Energia Hivatal eredeti javaslatában foglaltaknál visszafogottabb változás oka az, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott.Március

Gyárbezárás

Leállította a termelést március közepén szolnoki gyárában a Mondi Business Paper Hungary Zrt., a tulajdonos az egységet értékesíteni próbálja - közölte a cég igazgatóságának elnöke. A tájékoztatás szerint a Mondi-csoport az irodai kommunikációs papírok piacának telítettsége miatt kényszerült erre a lépésre. A 265 dolgozót foglalkoztató szolnoki papírgyárat felkínálták eladásra, ám értékelhető vételi ajánlat hiányában néhány hónap múlva végleg bezárt az üzem.

Mintegy 100 millió darab egy- és kétforintos pályafutása ért véget

A Magyar Nemzeti Bankba (MNB) 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza márciusig 2007 szeptembere óta, amikor a jegybank bejelentette, hogy bevonja az egy- és kétforintos pénzérméket.

Éppen a hús maradna ki?


A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint mintegy 10 százalékkal emelkedhetnek a hús- és húskészítmények fogyasztói árai az év második felében. Erről Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke beszélt Budapesten sajtótájékoztatóján. A szakember a várható fogyasztói áremelés indokaként hozta fel, hogy az alapanyag ára jelentős mértékben, mintegy 10-30 százalékkal emelkedik és nő az energia és a szállítási költsége is.

Háború: a Kikelet 17 pillanata


A húsvéti ünnepek előtt indított élelmiszerbiztonsági ellenőrző akció, a Kikelet hadművelet első tíz napja során az ellenőrök csaknem nyolc tonna élelmiszert koboztak el - közölte Süth Miklós országos főállatorvos, az agrártárca szakállamtitkára. Elmondta: a tíz nap alatt 783 üzletet ellenőriztek, ennek során 7.628 tételt vizsgáltak meg. Az ellenőrzéseket követően mintegy négy tonna árut ítéltek megsemmisítendőnek.

Magyar-szlovák, két borbarát


A magyar-szlovák határon átnyúló tokaji borvidék egységes közös borrégiónak lesz elismerve, amely világszinten egyedülálló a maga nemében, közölte Gráf József magyar és Zdenka Kramplová szlovák mezőgazdasági miniszter megállapodásáról a TASR hírügynökség. A megállapodás újabb lépés a végső megegyezés felé, amely a "tokaji" márkanév használatát fogja rendezni Magyarország és Szlovákia között, mondta a szlovák mezőgazdasági minisztérium szóvivője. Nem ez volt az első eset a történelemben, amikor két miniszter megegyezett valamiben, ám a gyakorlat mást hozott. A szlovák fél ugyanis nem tartotta be a megállapodás részleteit, ezért Magyarország az EU-hoz fordult.

Rémhír, vagy inkább rémes hír?

Rémhírnek minősítette a Pénzügyminisztérium szóvivője azt a piaci információt, hogy válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az ÁKK képviselői a másodlagos állampapír-piaci fejlemények miatt. "Az ideges piacon megalapozatlan hírek terjednek" - fogalmazott Pichler Ferenc. Szavai szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megtette a szükséges lépéseket az állampapír-piac stabilizációjára azzal, hogy csökkenti a kötvény, és növeli a diszkont kincstárjegyek kibocsátását. A másodlagos állampapír-piac ugyanakkor szinte megfagyott, kereskedők elmondása szerint szünetel a jegyzés, gyakorlatilag nincsenek vételi ajánlatok.

Szerdai szokásos


Emeli bruttó 6 forinttal a MOL Nyrt. a gázolaj literenkénti
nagykereskedelmi árát szerdán, a benzin ára nem változik. A mostani emeléssel a gázolaj
átlagára 314 forint körüli lesz, míg a 95-ös benziné 300 forint marad.

A Spar felvásárolta a Plus magyarországi üzleteit


A Spar Ungarn - a családi tulajdonban lévő osztrák Spar csoport leányvállalata - megvásárolja a német Tengelmann-csoporttól annak 174 magyarországi Plus áruházát. Az ügylet értékéről nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

Bezárt a Szerencsi Cukorgyár

A német Nordzucker magyarországi érdekeltsége, a Mátra Cukor Zrt. befejezi a répacukorgyártást Magyarországon, bezárja utolsó, még működő magyar gyárát, a szerencsit is - közölte az igazgatóság elnöke. A társaság 2007 novemberében már döntött szolnoki gyára bezárásáról. A magyar piacot a Mátra Cukor Zrt. a jövőben is ellátja cukorral.

A Tetra Pak Magyarországra szavazott

Budaörs központtal alakult meg a csomagolóanyag-gyártással foglalkozó Tetra Pak magyarországi, ausztriai, csehországi és szlovákiai cégeit összefogó társaság, a Tetra Pak. A új cég vezérigazgatója, a német Svend Weidemann lett, aki korábban a közép-európai értékesítésért felelős menedzsment vezetője volt.

Egyre több magyar a világhálón

A vezetékes szélessávú internet előfizetések száma 1,38 millióra nőtt februárban, egy évvel korábban ez a szám 1,06 millió volt - közölte a közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL internet szolgáltatásra előfizetők száma februárban 0,6 százalékkal
759 ezer fölé emelkedett januárhoz képest, ennél lényegesen gyorsabban, az egy hónappal korábbi adathoz képest 3 százalékkal nőtt a kábelmodemes előfizetések száma.

A kormányválság a tőzsdét is megrángatta

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 528,44 pontos csökkenéssel, 21.710,52 ponton zárt március utolsó napján. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 2,38 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma 26,2 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama gyengült az előző kereskedési napi záró árakhoz képest.

Április

A MOL az Óperencián túlra kalandozott


Átadták Ausztriában az első MOL márkájú üzemanyagtöltő állomást. A Mol az ausztriai ásványolaj nagykereskedelemben már korábban is meghatározó, a keleti tartományokban 30 százalékot meghaladó piaci részesedéssel rendelkezett. A kutat Leobenben, Stájerország második legnagyobb városában nyitották meg. A MOL ezzel megkezdte a fenntartható növekedést célzó osztrák kiskereskedelmi tevékenység felépítését. A MOL Románia a nyár folyamán Aradon is megnyitotta újabb benzinkútját. Ez volt a cég romániai kúthálózatának 125. tagja.

Futó lett az elnök

A következő négy évre Futó Pétert, a Futureal cégcsoport tulajdonos-elnökét, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) társelnökét választotta meg elnöknek az
MGYOSZ X. közgyűlése - jelentette be Vadász Péter társelnök. A szervezetet 1990 óta vezető Széles Gábor tiszteletbeli elnök lett.

Gyurcsány nem puhul


A négy százalékos társasági különadó és az egységes 1.950 forintos egészségügyi járulék eltörlése lehetséges a jövő évi adóváltozások keretében, miközben nem engedjük felpuhítani a költségvetést - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén. Az április vége után felálló, valószínűleg kisebbségi szocialista kormánytól joggal várható, hogy rendbe teszi a közpénzügyeket - jelezte a miniszterelnök.

Félresiklott MÁV-biztosító


A PSZÁF felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV Általános Biztosító Egyesülethez (MÁV ÁBE) a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP
egymilliárdos sikkasztási ügyben nyomozást indított a biztosító vezetője és több társa ellen, és három személyt őrizetbe vett.Győri Audi: 15 év alatt 15 millió motor

A 15 évvel ezelőtt Győrött alapított Audi Hungaria Motor Kft.-ben eddig több mint 15 millió motor készült, és közel 400 ezer gépkocsit szereltek össze - tudatta a társaság. Az Audi AG 1993. április 21-én írta alá a Rába Rt. 100 ezer négyzetméteres félkész üzemcsarnokáról szóló adásvételi szerződést, és jelentette be egyúttal a vállalat alapítását. A kezdeti tervekben egy 800 dolgozót foglalkoztató, napi 2 ezer motor gyártókapacitású vállalat szerepelt. Ezzel szemben a vállalat 5.800 munkatársa naponta 7 ezer motort és 300 gépjárművet állít elő.

Sikerrel lobbiztak a fuvarozók - kedvezmény a MOL-tól


A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) kétezer tagvállalata kedvezményt kap a MOL mindenkori bruttó kiskereskedelmi dízel árából. Az erről szóló együttműködési megállapodást Wáberer
György, az MKFE elnöke, és Barczikai József, a Mol Nyrt. üzleti vezetője írta alá Budapesten. Wáberer György elmondta: az MKFE tagok több mint 24 ezer tehergépjárműve számára éves szinten 100-150 millió forintos megtakarítást jelent a Mol kedvezménye.

MOL: 85 milliárd forint osztalék

Osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki a 2007. év után a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a társaság éves rendes közgyűlésén meghozott döntés alapján. Az osztalékként ki nem fizetett eredményt az eredménytartalékba sorolták át. A közgyűlés a 2007. év lezárásaként elfogadta a felügyelő bizottság és a könyvvizsgáló jelentését is: a magyar számviteli szabályok szerint elkészített éves beszámoló szerint a Mol Nyrt. 2.700 milliárd forint mérleg főösszeggel és 217 milliárd forint adózott eredménnyel, illetve 260 milliárd forint lekötött tartalékkal zárta az előző évet.

Mennyiért adták el a Balatont?

A Nestlé Hungária Kft. megvette a Balaton (szelet) márkát a Kraft Foods-tól. A vásárlás összegét nem hozták nyilvánosságra. A tranzakció teljes lezárásához szükség van versenyhatósági jóváhagyásra - ezt később megkapta a Nestlé Hungária.

Legálisabban szívunk

Amíg tavaly a magyarországi dohánytermék fogyasztás 11 százaléka származott a feketegazdaságból, az idén 7 százalékra, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődhet a feketepiaci arány - nyilatkozta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A jelenlegi magyarországi arány az Európai Unióban nagyon jónak számít - tette hozzá. A feketepiac "mélypontja" 2005-ben volt 27 százalékos aránnyal.

Már megint a szlovákokkal van baj

Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" kormánybiztosa szerint a szlovák rendszámot életvitelszerűen használó autótulajdonosok száma még az ezret sem érte el áprilisban, a növekvő tendenciát figyelembe véve azonban mégis kormányzati egyeztetés szükséges az ügy rendezésére. Elmondta: ugyan még nem születtek tervek helyzet megoldására, hosszabb távon több megoldás is
elképzelhető. A kormánybiztos szerint a regisztrációs adó csökkentése és akár 1,2 millió forintban történő maximalizálása meggondolásra késztetné azokat, akik az adónem megkerülése miatt alapítanak Szlovákiában céget, hogy annak nevére vegyenek személygépkocsit.

OMV: Nem adom fel!Vagy mégis?

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a MOL bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából. Wolfgang Ruttenstorfer a schwechati olajfinomító üzembe helyezésének ötvenedik évfordulóján közölte, hogy tántorítatlanul kitart a MOL átvételére irányuló szándéka mellett.
Mindig is azt hangoztattuk, hogy a folyamat két-három évig is eltarthat - mondta. Augusztus elején végül bejelentették: "a MOL további hajszolása a stratégiai ésszerűség ellen való". Az OMV visszalépésével az izgalmas történet lezárult.

Az OTP Bank nem fizet osztalékot


Az OTP Bank részvényesei a bank közgyűlésén jóváhagyták az igazgatóság javaslatát, hogy a bank tavalyi 119,9 milliárd forintos adózott nyereségéből ne fizessen osztalékot. A mérleg szerinti nyereség így 107,9 milliárd forint a közel 12 milliárd forintnyi általános tartalék megképzése után. Az OTP 2006-ra részvényenként 145 forintot fizetett. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a közgyűlésen elmondta: az osztalék 125 forint lenne részvényenként, ami a részvényárfolyam kevesebb mint 2 százaléka. A részvényeseknek már rövid távon is érdekük, hogy a bank a mostani alacsony árfolyamon minél több részvényt vásároljon vissza - mondta Csányi Sándor.

Magyar Telekom: 77 milliárd forint osztalék

A Magyar Telekom közgyűlése 77,052 milliárd forint osztalék kifizetését szavazta meg: a társaság a magyar számviteli törvény szerinti 35,634 milliárd forint 2007-es adózott nyereségét teljes egészében kifizeti, az eredménytartalékból pedig 41,418 milliárd forintot használ fel osztalékfizetésre. A döntés értelmében egy darab 100 forint névértékű részvényre 74 forint osztalék jut. A 2006. év után 70 forint osztalékot fizetett a Magyar Telekom.

Felcsuti Péter a lett a Bankszövetség új elnöke

A Magyar Bankszövetség Felcsuti Pétert választotta elnöknek, Török Lászlót elnökhelyettesnek pénteki testületi ülésén. Az új elnök, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Felcsuti Péter (58) pályafutásának kezdetén 17 évet töltött a Magyar Nemzeti Bankban, ahonnan a Citibankhoz lépett át, majd az utóbbi 20 évben a Raiffeisent irányítja. Az elnökhelyettesnek választott Török
László a CIB Bank vezérigazgatója. A választásra azután került sor, hogy az elnökség hároméves mandátuma lejárt, és Erdei Tamás, a szövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a következő hároméves időszakra már nem vállalja a jelölést az elnöki posztra, amelyet közel 12 éven át töltött be.

Május:


Ismét emelkedett az üzemanyagok ára


A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 4 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 3 forinttal emeli szerdától a MOL. A cég korábban április 21-én emelte bruttó 4 forinttal a gázolaj és a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát. Ezzel az emeléssel a gázolaj átlagára 318 forint lett, a benziné is meghaladja a 300 forintot.

Makói földgáz Nyugat-Európába


Az amerikai Exxon Mobil, a kanadai Falcon Oil & Gas és a magyar Mol olajtársaság esetleg Nyugat-Európába is exportál a makói földgázból 2012 után, idézte a Falcon vezérigazgatóját, Marc A. Brunert a Bloomberg hírügynökség szerdán. A makói földgázvagyonból elvileg majdnem három évig lehetne fedezni Németország teljes földgázszükségletét. A kutak fúrása Makó térségében várhatón 24 milliárd dollárba kerül.

Építő kritika

Az építőipari cégek árbevétel-arányos nyeresége 1-2,5 százalék, ami nagyon alacsony, és egyre kevesebb a szakmunkás az ágazatban - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján. Ma már Szlovákiában és Romániában többet keresnek a magyar szakemberek, mint idehaza, nem beszélve Ausztriáról, ahová havi nettó 500-600 ezer forintért csábítják a magyar szakmunkásokat - hívta fel a figyelmet.

Soha nem látott magasságban az üzemanyagok ára


Május 13-a emlékezetes nap. A gázolajliterenkéntinagykereskedelmi árát bruttó 8 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 5 forinttal emelte a MOL, így mindkét üzemanyag ára történelmi csúcsot ért el. A MOL május 7-én is emelte bruttó 4 forinttal a gázolaj és 3 forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát. Ugyanezek a napon 250 forint alá kerül az euró árfolyama.

"Jön a farkas!" - Figyelmeztetés a devizahitelek miatt


A devizaalapú - jórészt svájci frankban és japán jenben folyósított - lakossági hitelek kiáramlása továbbra is a magyar bankrendszert terhelő kockázatok egyik fontos eleme, ami jó eséllyel nem is fog eltűnni belátható időn belül, áll a Fitch Ratings kedden Londonban kiadott elemzésében, amely szerint a fő gond az, hogy a fedezetlen adósnak számító lakossági fogyasztói kör nem feltétlenül érti a kockázatokat. A legnagyobb európai hitelminősítő tanulmánya szerint a lakosságnak folyósított devizaalapú hitelezés különösen kockázatos, mivel ennek az ügyfélkörnek általában nincsenek devizabevételi forrásai, ezért fedezetlen az árfolyam- és kamatkockázatokkal szemben.

OTP: 55,3 milliárd forint adózott nyereség az I. negyedévben


Az OTP Bankcsoport 2008 első három hónapjában 55,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el a csütörtökön közzétett gyorsjelentés szerint, ami 9,5 százalékos éves és 7,2 százalékos negyedéves eredményjavulást jelez, és meghaladja az elemzői várakozásokat.

MOL: 65 milliárd forint nettó eredmény

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 65 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, ami 43 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 45,6 milliárd forintot - közölte a társaság tőzsdei gyorsjelentésében csütörtökön. A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési
szabványnak (IFRS) megfelelő eredménykimutatás szerint a MOL nettó árbevétele 786,1 milliárd forint volt január-márciusban, szemben az egy évvel korábbi 515,8 milliárd forinttal.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×