eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A pénzügyi válság miatti bizonytalanság megőrjítette a befektetőket "

Bár az ördögi kör még nem tört meg a hitelpiacon, ez hamarosan megtörténhet - a portfolio.hu által idézett külföldi szakértői vélemények közül ez az optimista irányzatot képviseli. Erős azonban a "világvége" hangulat is: "Senki sem tudja, hol lesz a tomboló pénzügyi válság vége, a befektetőket pedig teljesen megőrjítette a bizonytalanság." A portál sajtószemléje alapján a legtöbben még mindig csak abban biztosak, hogy a jelenlegi piaci környezetben semmi sem biztos.

"Azt hiszem, a legnagyobb probléma most a bizalom hiánya" - állította Y.K. Csan, a hongkongi Phillip Capital Management stratégája a MarketWatchnak. A szakértő szerint a likviditási válság csak látszólagos, ugyanis számos bank valóságos pénzhalmokon ül, de mivel fél, inkább nem adja kölcsön másnak.

"Csökkentheti a Fed vagy bármelyik másik központi bank a kamatokat, de a gazdaság nem áll talpra addig, amíg a bizalom vissza nem tér, és újra nem indul a hitelezés" - vélekedett a szakértő.

Howard Gorges, a South China Brokerages elnökhelyettese ezzel szemben úgy gondolja, hogy a központi bankok rendelkeznek a megfelelő gyógyírral, és bár az ördögi kör még nem tört meg a hitelpiacon, jó úton haladunk afelé, hogy ez megtörténjen. "Az emberek további banki feltőkésítést várnak az egyes kormányoktól" - mondta Gorges a MarketWatch-nak.

Tony Crescenzi, a Miller Tabak vezető kötvénystratégája szerint a Fed óriási likviditás injekciói, valamint az, hogy már vállalati kötvényeket is hajlandó vásárolni, nem elegendő, a befektetők ugyanis kamatcsökkentést akarnak. "Legalább egy 75 bázispontos csökkentés kellene, hogy a bankok forrásköltsége és a hitelkamatok között növekedjenek a marginok (küszöbérték, vagy határérték)".

"Adj el bármilyen hírre"- ezzel a mentalitással állunk jelenleg szemben Peter Bookvar szerint. A szakértő részvénystratéga a Miller Tabaknál, és a MarketWatch-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a likviditásfokozó intézkedések hatására az év végén jelentős emelkedés jöhet a részvénypiacokon.

"Valóságos pénzeső lesz itt az elkövetkezendő hónapokban" - mondta a szakértő, aki hosszú távon mindennek ellenére pesszimista, mert szerinte a pénzügyi rendszer összeomlásával kapcsolatos aggodalmakat hamarosan felváltják a reálgazdasági és profitcsökkenési aggodalmak.

Globális összefogás kellene

"A befektetők kapituláltak" - állította a Bloombergnek Oumkaltoum El Ouarti, KBL Richelieu Gestion alapkezelője, aki szerint globális összefogás kellene a bizalmi válság megoldásához.

Matthew Buckland szerint sem oldotta fel a hitepiacokat az amerikai kormányzati beavatkozás. "A vállalatoknak és a lakosságnak továbbra is nehéz hitelhez jutni, így pedig szinte ellehetetlenül a gazdasági növekedés stimulálása és az ördögi körből való kitörés" - nyilatkozta a londoni CMC Markets szakértője a Bloombergnek.

"Normál esetben egy kamatcsökkentés segítene, de most a piacot a nagybankok veszteségei és fizetőképessége aggasztja" - mondta a Wells Capital szenior közgazdásza. Gary Schlossberg szerint mindenki azért aggódik, hogy milyen mélyek lesznek a bankok sebei.

"A piac nem találja a talajt, akármit kommunikál Fed a befektetők felé. Olyan vizeken evezünk, amelyeken korábban senki sem, így egyikünk sem tudja, hogy mi lesz a történet vége" - mondta Linda Duessel, a Pittsbourgh-i Federated Investors stratégája az amerikai pénzügyi portálnak, majd hozzátette: "Mindannyiunkat sokkolt, hogy a piac milyen iszonyatos erővel képes zuhanni, egy hónapja az emberek még azt gondolták, hogy talán elkerülhető a recesszió, most pedig hosszú és elhúzódó recesszióról beszélnek."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×