eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bekerültünk a tíz legjelentősebb reformot végrehajtó ország közé

Javult a magyarországi üzleti környezet - derült a Világbank legfrissebb jelentéséből. Tavalyhoz képest 9 helyezéssel előrébb van Magyarország, a 41. helyen. A Nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium úgy kommentálta a Doing Business című kiadvány értékelését, hogy igazolva látszik az a kijelentésük, miszerint az utóbbi években Magyarországon jelentősen egyszerűbb és olcsóbb lett vállalkozást indítani és működtetni.

181 ország közül a 41. helyre sorolták a magyar üzleti környezetet, ami javulás a legutóbbi értékeléshez képest. A Világbank most nyilvánosságra hozott jelentése a magyarországi üzleti reformok előrehaladásáról számolt be.

A kiadvány méltatta, hogy Magyarországon rugalmasabbá váltak a foglalkoztatási szabályok, lehetővé tették a túlmunkát, könnyebbé vált egy vállalkozás indítása. Ez utóbbi tekintetében az első 10 között van Magyarország.

Emellett a 10 legjelentősebb reformot végrehajtó ország közé is bekerültünk.

A magyar üzleti környezet értékelése 2006-ban romlott a kiigazító program miatt, 2007-ben azonban az ország a 66-ról a 45. helyre ugrott előre. Magyarország idén újabb javulással úgy került a 41. helyre, hogy közben új országok listára kerülése miatt átalakult a rangsor, és a tavalyi 45. helyezés átértékelve az 50. lett; így most 9 helyet lépett előre az ország.

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott államok közül Magyarországot Szlovákia és a balti államok, Lettország, Litvánia valamint Észtország előzi meg. Szlovákia a 36. helyen áll, a lettek a 29. helyen, a litvánok a 28-on, míg az észtek a 22. helyen.

A rangsorban mögöttünk van ugyanakkor Csehország, Szlovénia és Lengyelország is.

Az első három helyen tavalyhoz képest változatlanul Szingapúr, Új-Zéland és az Egyesült Államok áll.

A Világbank által vizsgált 2007/2008-as időszak legjelentősebb üzleti reformere Azerbajdzsán volt, amelyet Albánia, Kirgizisztán és Fehéroroszország követett.

A régiók szintjén már ötödik éve Kelet-Európa és Közép-Ázsia államaiban hajtották végre a legjelentősebb szabályozási reformokat. A nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium közleményében úgy kommentálta a világbanki jelentést, hogy sikeresek a kormány illetve a tárca az adminisztrációs terhek csökkentésére hozott intézkedései.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×