eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nyitva maradt a gázcsap: Moszkva és Kijev megegyezett

Az ultimátum lejárta előtti utolsó pillanatban állapodott meg az ukrán és orosz elnök az Ukrajnába történő gázszállítások folytatásáról. Előzőleg a Gazprom energetikai vállalat kedd délután négy óráig adott határidőt arra, hogy Ukrajna megkezdje az általa vitatott tartozás rendezését. Vlagyimir Putyin Moszkvában a két elnök találkozóját követően azt mondta: ígéretet kapott arra, hogy Kijev megkezdni az adósság visszafizetését.

Ukrajnában a lakosság már rezignáltan fogadja az évente meg-megismétlődő orosz-ukrán gázvitát. Az orosz Gazprom most azért fenyegetett az orosz gázszállítás leállításával és a közép-ázsiai tranzitgáz korlátozásával, mert partnere szerinte másfél milliárd dollárra tartozik.

Kijev vitatta az adósság mértékét, és nagyobb átláthatóságot követelt a közvetítőcégek útján történő gázszállítások terén.

Ukrajna már csütörtöktől törleszt

A gázcsap végül nyitva maradt, mivel - mint Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte - Ukrajna rövid időn belül megkezdni a törlesztést. Előzőleg Putyin több órán át tárgyalt Moszkvában Viktor Juscsenko ukrán államfővel.

Juscsenko és különösen a nála élesebb Moszkva-ellenes retorikájáról ismert miniszterelnöke, Julija Timosenko azt akarta, hogy a szálllításokért közvetlenül a Gazpromnak és ne két közvetítőcégnek fizessenek.

Putyin sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy munkacsoport ül össze azért, hogy átláthatóbbá tegyék a rendszert. Juscsenko megerősítette a megállapodás tényét, és azt mondta: országa már csütörtökön megkezdi a tartozás törlesztését.

Timosenko és Juscsenko ismét összetűzhet

A nehéziparra épülő és a nyugatinál jóval kevésbé energiahatékonyabb ukrán gazdaság nagymértékben függ a gáz- és olajszállításoktól. A Gazpromtól kapott gáz nagy része azonban a közép-ázsiai Türkmenisztánból származik, és Kijev tudni akarja, milyen gázért fizet.

A mostani vita a 2006-os nézeteltérést idézte fel, amikor a Gazprom lépése nyomán Ukrajna megcsapolta a Nyugatra irányuló szállításokat, és ez kieséseket okozott az Európai Unióban.

Az elvi megállapodás bejelentése után nem volt azonnal világos, hogy hozzányúlnak-e a felek a közvetítői rendszerhez. Előzőleg ukrán elemzők azt jósolták, hogy egyelőre pozícióban maradnak a jelenlegi közvetítőcégek, és ezért a szókimondó Timosenko a békülékenyebb Juscsenkót teszi majd felelőssé, azaz gyakorlatilag ismét borítékolható a vita a narancsos forradalom egykori két kulcsfigurája között.

Virágzik az üzlet, de a nem tetszik a majdani NATO-tagság

A moszkvai elnöki találkozón a két ország általános gazdasági kapcsolatai is szóba kerültek, és Putyin úgy fogalmazott: a kijevi politikai változások ellenére dinamikusan fejlődik az üzleti viszony.

Oroszország nem veszi ugyanakkor jó néven Juscsenko törekvését, hogy Ukrajna a NATO-tagjává váljon. Várhatóan az április NATO-csúcson jóváhagyják az ukrán csatlakozához vezető programot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×