eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az OECD szerint aránytalanul magas a magyar tb-járulék

A pénzügyminiszter szerint Magyarország hasznosítani tudja az OECD tapasztalatait az államháztartási reformokkal, a közigazgatás átalakításával, illetve az adórendszer korszerűsítésével összefüggésben. A nemzetközi szervezet munkatársa ugyanakkor áfakulcs emelését javasolta és hangsúlyozta: aránytalanul magas a magyar tb-járulék.

Veres János pénzügyminiszter egy szakmai tanácskozáson hangsúlyozta: a cél az, hogy a magyar kormány és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) március végéig tartó együttműködési programsorozata végén a kormány, az ellenzék, illetve az ágazatok szakértői megismerjék a nemzetközi pénzügyi szervezet álláspontját.

Christopher Heady, az OECD szakértője elmondta: a szervezet tagállamaival összehasonlítva Magyarországon túl magasak a munkára rakodó adóterhek, tb-járulékok, ami hátrányosan érinti az ország munkaerőpiacát.

Christopher Heady szerint az össz adóteher vonatkozásában Magyarország nem tér el az OECD tagállamok átlagától. Az átlagos adóbevételek GDP-hez mért aránya Magyarországon 37,2 százalék volt 2006-ban.

Az OECD tagállamait tekintve a 20 százalékos normál áfakulcs átlagosnak mondható, a társadalombiztosítási járulék mértéke azonban aránytalanul magas Magyarországon. Ezáltal az OECD tagállamok között az egy keresővel rendelkező családok esetében a harmadik legerősebb az "adóprés".

Kívánatosnak nevezte ezért, hogy csökkentsék a munkáltatók által befizetett tb-járulékot is.

Az OECD munkatársa szerint bár az utóbbi időben mérséklődött az áfakulcs Magyarországon, de meggondolandó lenne az áfa újbóli megemelése, mivel az alacsony áfakulcs a gazdagabb rétegeket segíti a szegényeket viszont sújtja azáltal, hogy a gazdagabbak a nagyobb fogyasztásuk során könnyebben fizetik ki az alacsony fogyasztási adókulcsot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×