eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Apokalipszis a kapuk előtt

A Deloitte Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az államháztartás helyzete tarthatatlanná vált. Simor András, az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: fél attól, hogy a választások után hatalomra kerülő pártnak nem lesz ereje a reformok végrehajtására.

Nem az a kérdés, hogy a befektetőknek elegük lesz-e, hanem az, hogy ez mikor következik be - vélekedett az elnök-vezérigazgató. Hozzátette: véleménye szerint ez az időpont már nem lehet túl messze.

Ha megrendül a bizalom a magyar értékpapírokban, akkor elkezdik eladni azokat. Emiatt meggyengül a forint árfolyama, elindulnak felfelé a kamatok, és vélhetően a jegybank is megemeli az alapkamatot - mondta Simor András.

Hozzátette: ekkor lelassul a gazdasági növekedés, a devizában és forintban eladósodottaknak sokkal többe kerül majd a törlesztés, a gazdaságban pedig olyan átalakulás megy végben, ami gazdasági válságjelenségekhez vezethet.

Ennek a folyamatnak csak akkor lesz vége, ha a kormány megteszi azokat az intézkedéseket, amelyekre szükség van. Így egy-két év alatt helyreállítható lesz az egyensúly - közölte.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a Horn-kormány a Bokros-csomaggal egyszer már megelőzött egy forintválságot, és a gazdaság egy-másfél év alatt növekedési pályára állt.

A gazdasági növekedés nem szenvedte meg megszorító intézkedéseket. Két-három év múlva nagyon sikeres pályára állt a gazdaság, amit a 2000-es évek elején különböző politikusoknak sikerült közös erővel tönkretenniük - tette hozzá.

"Az ígéretek betarthatatlanok"

Bármelyik párt jut kormányra, nagyon nehéz helyzetbe kerül, mert amit tennie kell, nem egyezik meg a mostani ígéretekkel - mondta.

Az ellenzék még mondhatja, hogy "a páncélszekrényben nem talált semmit", nagy a baj, ezért nem teljesíti ígéreteit. "Ezt lehet, hogy a naiv, hiszékeny emberek elhiszik, (...) de komoly ember ilyet nem hisz el, mert nyilvánvaló, hogy az államháztartás helyzetével mind az ellenzék, mind a kormánypártok tisztában vannak" - vélekedett Simor András.

Hozzátette: a legnagyobb baj nem az, hogy a választóknak tett ígéretekkel kell szembefordulni, nagyobb kockázatot jelent, hogy a pártvezetőknek ezt a párttagsággal kell megtenniük.

Lehet, hogy a pártok vezetői nem hiszik el, amit mondanak, de a párttagok, a leendő képviselők, az önkormányzati helyekre pályázók elhiszik. Ha a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket, akkor nekik kell majd a választóikkal szembefordulniuk - mondta az elnök-vezérigazgató.

Remélhetőleg a józan eszére hallgatnak majd azok, akik hatalomra kerülnek, de félő: nem lesz erejük a szükséges lépések megtételére - tette hozzá.

Simor András úgy vélekedett, hogy elkerülhetetlen az államigazgatás jelentős leépítése, a közszférában dolgozók bérének befagyasztása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×