eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Államháztartási hiány: "nagyon nagy baj van"

Az államháztartás februári hiánya az előzetes adatok szerint a vártnál 3 milliárd forinttal alacsonyabb lett, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint azonban az államháztartás helyzete így is rendkívül sötét képet fest.

A Pénzügyminisztérium saját előrejelzésénél csak egy "hajszállal" lett kisebb a hiány, 298 milliárd helyett 295 milliárd forint. Török Zoltán szerint azonban ez még mindig magasabb annál, mint amit az elemzők vártak.

"A piac hozzászokott ahhoz, hogy van egy pszichológiai menedzselés a Pénzügyminisztérium részéről, nevezetesen az, hogy hónapról hónapra vastagabban fog a ceruzája, egy kicsit nagyobb hiányt jelez előre, mint amennyire valóban számítani lehet. Ezért a piac szereplői az előre jelzettnél 30-40 milliárd forinttal alacsonyabb hiányt vártak. Ehhez képest elmaradt az adat" - mondta a Raiffesisen Bank elemzője.

Annak ellenére, hogy egyelőre tartja a kormány a tervezett államháztartási hiányt, Török Zoltán szerint a választások után el fog szállni a költségvetés.

"Nagyon nagy baj van"

"Ha a kormány tudja is tartani a tervezett költségvetési hiányt, akkor is nagyon nagy baj van, hiszen óriási a magyar államháztartás hiánya és hosszú ideig nem tartható ilyen magas szinten" - vélekedett az elemző, hozzátéve, hogy a hiány a legnagyobb veszély, ami a magyar gazdaságra, a pénzügyi és tőkepiacokra leselkedik.

"E miatt következtek be az elmúlt időszakban a hitelminősítés-romlások, és ezért helyeztek kilátásba különböző hitelminősítő intézetek, a Moody's és a Standard and Poor's a jövőre nézve további minősítés-rontást" - emlékeztetett Török Zoltán.

Az elemző szerint a pénzügyminisztériumi "pszichológiai menedzselés" ellenére a piaci szereplők a rendkívül sötétnek látják a teljes képet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×