eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jól jártak a közép- és kelet-európaiakkal

Nem okozott gondot a munkaerőpiac megnyitása abban a három régi európai uniós tagállamban, amelyik megtette ezt - mondta az InfoRádiónak a foglalkoztatásért felelős biztos szóvivője. Írország, Nagy-Britannia és Svédország pozitív tapasztalatokkal zárja az átmeneti időszakot.

A 2004-es bővítéskor a régi tagállamok azt kérték, hogy hét évig ne kelljen megnyitniuk munkaerőpiacukat az újak előtt.

Az első felülvizsgálat a tagság második évében várható, majd három év után újabb ellenőrzés következik, ezután pedig csak nagyon indokolt esetben korlátozhatják a munkavállalást.

Mindkét fél jól járt - így összegezte Katharina von Schnurbein a munkaerőpiaci helyzetet.

A szóvivő közölte: Nagy-Britannia, Írország és Svédország munkaerőpiacain semmiféle gondot nem jelentett a nyitás, sőt, profitáltak is belőle.

A régi tagállamoknak április 30-ig kell dönteniük arról, hogy május 1-jétől megnyitják-e munkaerőpiacukat az újak előtt vagy sem.

Németország és Ausztria máris jelezte: fenntartja a korlátozásokat, Spanyolország és Finnország azonban a nyitáson gondolkodik.

A foglalkoztatásért felelős biztos szóvivője elmondta: a bizottság február elején teszi közzé jelentését az EU munkaerőpiaci helyzetéről.

Katharina von Schnurbein leszögezte: a nyitásról egyedül a kormányok dönthetnek; nem a bizottság feladata, hogy tervezeteket dolgozzon ki erre.

A bizottság szem előtt tartja a négy alapvető uniós szabadságjogot, amelynek része a munkaerő azabad áramlása is – mondta a szóvivő.

A február elejére tervezett jelentés mérlegeli a munkaerőpiaci helyzetet, elemzést készít arról, mi várható az unión belül.

Január végén Budapestre várják Vladimir Spidla foglalkoztatásért felelős biztost.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×