eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina

Ismét korlátozza a nagyfogyasztók gázellátását a MOL Rt.

A MOL Rt. csütörtök reggel 6 órától ismét korlátozza a nagyfogyasztók, elsősorban az erőművek gázellátását, ami azt jelenti, hogy azoknak átmenetileg olajtüzelésre kell átállniuk. Ezt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter jelentette be, miután megbeszélést folytatott Mosonyi Györggyel, a MOL Rt. vezérigazgatójával.

A miniszter közölte: erre azért kerül sor, mert a Gazprom, az oroszországi nagy hidegre való tekintettel, 20-25 százalékkal csökkentette a Magyarországra érkező gáz mennyiségét.

Kóka János utalt arra, hogy Magyarország napi fogyasztása 96 millió köbméter, aminek fele külföldről érkezik, míg a másik fele a gáztárolókból származik.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország energiabiztonsága érdekében találkozót kezdeményezett a Gazprom vezetőjével, és az orosz energiaügyi miniszterrel, január 27-ére pedig összehívta a Horvátországgal és Szlovéniával kibővített V4 országok energiaügyi minisztereit egy közös álláspont kialakítására.

Kóka János szerdán az Egyesült Államok energiaügyi miniszterével is tárgyalt telefonon. A gazdasági miniszter közös kutatás-fejlésztési alap felállítását szorgalmazta.

Kóka János az InfoRádióban elmondta: nemzetközi összefogást sürgetett a biztonságos ellátás megteremtéséért.

Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter sajtószóvivője korábban azt mondta, hogy az orosz cég döntése nem okoz jelentős fennakadást a gázellátásban.

Hasonlóan nyilatkozott Kántor Sándor, a MOL üzleti és stratégai kommunikációs vezetője is.

Kántor Sándor elmondta: a Gazexport hivatalosan értesítette a MOL-t arról, hogy szerdán csökkenti a Magyarországra, illetve a Bosznia-Hercegovinába és Szerbia-Montenegróba irányuló gáz mennyiségét.

A nyomáscsökkenés nem kirívó eset, mivel korábbi időszakokban is előfordult, hogy a Gazprom, illetve exportcége, a Gazexport ideiglenesen mérsékelte az átáramló gáz nyomását és mennyiségét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: nem rendkívüli, hogy a nagy hideg miatt Oroszország gázkivitelét, ezzel a problémával Magyarország szinte minden télen szembesült.

Hozzátette: ugyanakkor ez az esemény felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar enegriaellátást biztonságosabbá kell tenni.

Januárban – az orosz-ukrán gázvita miatt - már elrendelte a nagyfogyasztók gázellátásának korlátozását a MOL Rt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×