eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Haladékot kapott Budapest az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság szeptember 1-jei határidőt szabott meg Magyarországnak az euróövezeti csatlakozási menetrendről szóló konvergencia-programja átalakítására. A bizottság túlzottnak tartja a magyar költségvetés hiányát, ezért konkrét kiadáscsökkentéseket vár el. A kormány örül a döntésnek.

Az Európai Bizottság konkrét és szerkezeti jellegű intézkedéseket tartalmazó programkiegészítést vár Magyarországtól. A testület a magyar konvergenciaprogramról kiadott értékelésében szeptember elsejét jelölte meg határidőként.

Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos jelezte: a bizottság elégedett a magyar programban szereplő célkitűzésekkel, de az eljuttatott dokumentumból számos részlet hiányzik.

A biztos szóvivője, Amelia Torres az InfoRádiónak elmondta: érdekesek a magyar konvergencia programban kitűzött célok, de egyelőre nem látják, hogyan lehetne elérni ezeket; márpedig így nehéz értékelni.

Ezért kellenek további információk - tette hozzá.

Amelia Torres közölte: azért adnak több mint hét hónapot Magyarországnak, mert tisztában vannak azzal, hogy választások lesznek az országban.

Jobb kivárni, mint sürgetni - hangsúlyozta a szóvivő.

A testület egyúttal felkérte a magyar kormányt arra, hogy "tegye meg a szükséges lépéseket" az idei és későbbi államháztartási célkitűzések teljesítésére.

Veres János pénzügyminiszter közölte: a kormány örül annak, hogy Brüsszel elismerte a magyar gazdaság fejlődésének pozitívumait és megadja a lehetőséget arra, hogy a kabinet nyugodt körülmények között hozza meg a konkrét döntéseket.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az Európai Bizottság a döntéssel kifejezetten rábízza Magyarországra, hogy mely területeken milyen lépéseket hajt végre annak érdekében, hogy megfelelő szintre csökkenjen az államháztartási hiány.

A Fidesz szerint a magyar gazdaságpolitika és a költségvetés betegségét jelzi az Európai Bizottság döntése.

Orbán Viktor, a párt elnöke a Hír TV-ben közölte: az euró bevezetését nem szabad pártpolitikai kérdésként kezelni, és szeptemberre olyan programot kell készíteni, amelyet az unió is komolyan vesz.

Az Európai Bizottság olyan laborjelentést adott, amelyből kiolvasható: a magyar gazdaság infarktus előtti állapotban van - mondta.

Martonyi János, a nagyobbik ellenzéki párt Szabad Európa Központjának vezetője az Info Rádiónak elmondta: nem megszorításokra, hanem új gazdaságpolitikára lesz szükség a választások után.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy a bizottság döntése nyomán Magyarországnak szigorítania kell költségvetési pozícióját és konkrét döntéseket kell hozni. „Hihető programot várnak, ami nem csupán jókívánságokból áll, hanem határidőkből és felelősökből” – fogalmazott a közgazdász.

A frissített magyar konvergencia-programban Budapest változatlanul 2008-ra tervezi a maastrichti követelmények teljesítését. A programban az ideihez hasonló, 1,4 százalékos GDP-arányos hiánycsökkentéssel számol a kormány a következő évekre, így az államháztartás hiánya, amely tavaly nem haladta meg a GDP 6,1 százalékát, 2008-ban már csak 1,9 százalékos lenne.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a bizottság értékelése "egyrészt megértő, másrészt kritikus", ám szerinte jól jelzi a bizottság elégedetlenségét, hogy konkrét lépéseket vár el Magyarországtól.

A GKI kutatója szerint az új kormány a korrekciós lépések nagyrészét ellenzéki támogatás nélkül is megteheti, ha megvan benne a politikai elszántság.

Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádiónak elmondta, hogy az unió általában négy hónapos határidőt szokott szabni az ilyen jellegű kiigazításokra, de ezúttal nyilvánvalóan számításba vette, hogy a választásokig már nem lehet érdemi lépésekre számítani.

A közgazdász hozzátette, hogy az unió ezúttal nem elégszik majd meg általános ígéretekkel, hanem konkrét lépéseket vár, amelyekhez határidők és felelősök kapcsolódnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×