eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin

Diszkriminatívnak tartják a gázáremelést az ipari fogyasztók

Diszkriminatívnak nevezte a földgáz árának emelését az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke. Szaniszló Mihály az InfoRádióban azt mondta, hogy egy éven belül negyedik alkalommal emeli a gáz árát a kormány a nem lakossági fogyasztók esetében.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bejelentése szerint január 18-ától átlagosan 8 százalékkal emelkednek a nem lakossági földgáz árak, a lakossági tarifák nem változnak.

A döntés a nem kormányzati hatáskörbe tartozó távfűtési díjakra sem vonatkozik, a közintézmények számára pedig a központi büdzsé a megemelt normatívákon keresztül ellentételezi az áremelést.

A közlemény szerint a jövő évi költségvetési juttatások kiszámításakor a Pénzügyminisztérium már figyelembe vette az áremelkedés hatásait.

Kóka János, a gazdasági tárca vezetője a Magyar Energiahivatal javaslatára és a pénzügyminiszter egyetértésével hozta meg a döntést, amelyet a földgáz világpiaci árának emelkedésével indokolt.

A Fidesz a gázáremeléssel összefüggésben közleményében emlékeztetett: 2002 óta csaknem 67 százalékkal növelte a kormány a lakossági és 117 százalékkal az intézményi gáz árát.

Az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke közölte: Európában a lakosság átlagosan 80-100 százalékkal fizet többet a gázért, mint az ipari fogyasztók, Magyarországon ezzel szemben jelenleg 13 százalékkal olcsóbb a gáz a háztartások számára.

Azok a vállalkozások, például a pékségek, amelyeknél a gázáremelés jelentős többletköltséget jelent, a plusz kiadást beépítik termékeik árába – vélekedett Szaniszló Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×