eur:
390.97
usd:
357.59
bux:
0
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Unsplash

Ha ilyen számlát kap, nehogy befizesse!

Nem tudnak leállni a csalók, ismét itt a kamu számlaértesítő, amelyről kiindulva a számlát befizetni nem lehet, viszont a bankkártyaadatokat elszipkáznák a csalók.

Ismét felbukkant az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számlaértesítőjéhez hasonlító hamis e-mailek. Most ráadásul az Economx portál is kapott egyet, be is mutatva, miből lehet kiszúrni, hogy átverésről van szó.

Részben könnyű dolguk volt, mert a szóban forgó e-mail-címre sosem szokott ilyen számla jönni. Egyébiránt viszont csak az elektronikus levél alig észrevehető francia feladócíme lehet gyanús, más tekintetben egy megszokott számlakivonatra hasonlít az e-mail.

A portállal az MVM Next most azt közölte: az adathalászat jellemzően úgy történik, hogy nagy globális adatszivárgási, vagy hackelési esetek során a felhasználók adatai kiszivárognak, még ha jelszavuk esetleg nem is, de az emailcímeik igen, amelyekre az adathalász csalók tömegesen küldenek leveleket, függetlenül attól, hogy az adott felhasználó ügyfele-e az MVM-nek, vagy egy adott banknak, vagy más szolgáltatónak. A számla- vagy egyéb értesítőket meg tudják szerezni egy konkrét felhasználó fiókjának feltörésével, ezt követően azokat le tudják másolni. Az MVM évek óta törekszik arra, hogy ügyfeleit edukálja, hogy ne legyenek csalás áldozatai, ugyanakkor

kárpótolni az ügyfeleket az MVM nem tudja

– figyelmeztetett a cég.

Tavaly több hullámban is aktív volt ez a csalás, az MVM Next pedig többször is közölte: számlaértesítői kizárólag az alábbi feladóktól érkezhetnek: ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu, noreply@mvmnext.hu vagy onlineugyfelszolgalat@mvmee.hu.

Az MVM Next online ügyfélszolgálati honlapján sosem kérnek el bankkártya-adatokat, azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történt átirányítást követően szükséges csak beírni.

Címlapról ajánljuk

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×