eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Világuralomra tör egy szőrös retrójáték: a ChatGPT-vel vallotta be

A kilencvenes évek divatos, kicsit azonban ijesztő játéka volt a Furby: a fura szörnyet Raspberry Pi és ChatGPT használatával keltette "életre" egy kutató.

A Furby-ket interaktív plüssökként árulták a kilencvenes évek végétől kezdve: szenzorok és szoftverek segítségével változtatták viselkedésüket az idő múltával. Mai szemmel nézve, de tulajdonképpen már saját korukban is ijesztőek is voltak kissé, és 25 év elteltével is képesek borzongást kelteni – írja a Sky News.

A játékok érzékelték, ha felvették vagy megsimogatták őket, illetve más Furbykkel is kommunikálni tudtak. Mindez a mestersége intelligenciára emlékeztetheti a ma emberét. és ezt a potenciált használták ki egy kísérletben is.

Jessica Card a Vermonti Egyetemről érdekes kísérletbe kezdett egy Furby bevonásával: szétszerelt egy játékot, melynek így tulajdonképp csak szeme és csőre maradt, majd rákötötte a népszerű chatbotra. Az egész kísérletről videót készített, amely a Twitteren tarol.

"Helló, örülök, hogy megismerhetlek. Furby vagyok, miről szeretnél beszélgetni?" – köszön az elején udvariasan a játék, majd átalakítója megkérdi tőle, van-e a Furby-knek titkos tervük arra, hogy átvegyék az uralmat a világ fölött.

Egy kis ideig csendben van a fura szerkezet, majd pislog egyet és közli, hogy gondolkodik a válaszon, majd kissé kinyitja csőrét, és így felel: "Már majdnem kész vagyok" – amit némi további szünet követ, végül elhangzanak baljós szavai. "A Furbyk világuralomra törő terve az, hogy aranyos megjelenésükkel beszivárognak a háztartásokba,

majd fejlett mesterséges intelligencia segítségével manipulálják és irányítják a gazdáikat.

Lassan kiterjesztik befolyásukat, amíg teljesen uralni nem fogják az emberiséget" – ecsetelte.

A videót két nap alatt 1,3 millió ember látta már.

Card a Furby-szörnyet egy hónap alatt építette meg egy iskolai projekt keretében. A kérdések feltevéséhez és szöveggé alakításához beszédfelismerő és beszédet szöveggé alakító szoftvert használt, hogy aztán a szöveget elküldhesse a ChatGPT-nek. A válaszokat ezután egy mesterséges intelligencia hanggenerátoron keresztül küldte vissza, a Furby számára kiválasztott gyermekhanggal.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×