eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Nevet vált egy európai ország – nem is olyan könnyű feladat

Egyik hivatalos elnevezésén változtat számos lépésben.

Nem is olyan egyszerű folyamat az, hogy egy ország nevet változtasson, annyi helyen kell ugyanis változtatni. Csehország hosszú évek után megelégelte, hogy teljes nevét, a Cseh Köztársaság angol megfelelőjét (Czech Republic) használja hivatalos nemzetközi titulusként.

2013-ban Milos Zeman cseh elnök javasolta, hogy Czechia, vagyis Csehország megnevezést használják szélesebb körben hivatalos elnevezésként. 2016. április 14-én a kormány elfogadta a változtatást, és július 5-én vált a májusi végső döntés hivatalossá. Négy hónappal később a külügyminisztérium ajánlásokat terjesztett elő a Czechia rövid név nemzetközi használatára vonatkozóan.

Még abban az évben elkezdett terjedni a nemzetközi szervezetekben az új megjelölés, csere történt az ENSZ országnévtábláin is például. 2020 óta a nagy techcégek is ezt alkalmazzák (Google, Apple, Microsoft, LinkedIn). Áttért az új elnevezésre az Európai Unió és az Európai Tanács.

2022 második felében Csehország töltötte be az Európai Unió Tanácsának elnöki posztját, ezt is felhasználták a rövid név reklámozására.

"Abszurd, hogy 27 EU-tag és 29 NATO-tag mind a rövid nevét használja, és Csehország az egyetlen, amelyiknek az államformával kiegészített hivatalos nevét tüntetik fel" – közölte korábban Martin Dvorak külügyminiszter-helyettes, sürgetve a névváltoztatásokat.

A folyamat azonban továbbra is húzódik, például csak 2022-ben lett új nevük az UEFA-nál, a FIFA-nál, a Világbanknál és az ENSZ-nél.

További cél, hogy a 2024-es párizsi olimpián szeretnének már a rövid, "Czechia" névvel szerepelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×