eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forrás: apple.com

A legújabb iPhone már műholdas kapcsolattal segít, ha bajban vagyunk

Az Emergency SOS funkció segítségével akkor is segítséget tudnak hívni vészhelyzetben a készülék felhasználói, ha nincsen wifi-kapcsolatuk és térerő sem áll rendelkezésükre.

Műholdas úton juttatja el a legújabb iPhone-modell a segélykérős üzenetet az Apple specialistáinak, akik aztán értesítik a megfelelő hatóságokat – írja a Sky News.

Ugyanennek a funkciónak segítségével a Find My Appon keresztül akkor is megosztható pozíciónk szeretteinkkel, ha nincsen térerő ott, ahol épp tartózkodunk.

Az összes iPhone 14 készüléken fut ez a funkció, használni azonban jelenleg még csak néhány országban – az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban és Németországban – lehet.

Jövőre újabb országokat vonnak be ebbe a körbe.

Az Apple szerint a műholddal segélykérés lehetősége az egyedi tervezésű alkatrészek és a mélyen integrált szoftver miatt lehetséges. John Anthony, a brit közbiztonsági kommunikációs tisztviselők szövetségének elnöke szerint a funkció életeket menthet.

Az iPhone-felhasználók már most is kaphatnak vészhelyzeti segítséget, ha hosszan megnyomják a bekapcsológombot vagy a hangerőszabályzó gombot, vagy ha ötször gyorsan megnyomják a bekapcsológombot. Más telefonokon is működik hasonló funkció, például a Google Pixelén, de a műholdas kapcsolat általában speciális készüléket igényel.

Az iPhone 14-en akkor válik elérhetővé a funkció, ha valaki segélykérő számot tárcsáz, de nincs térerő.

Ekkor egy olyan felület jelenik meg, mely a vészhelyzettel kapcsolatos információkat kér, majd arról is informálja a felhasználót, milyen pozícióban tud telefonja műholddal kapcsolatba lépni.

A válaszok az Apple dolgozóihoz jutnak el – tiszta időjárási körülmények közt akár 14 másodperc alatt –, és ők értesítik a megfelelő hatóságokat. A szolgáltatást demóverzióban ki is lehet próbálni valós segítségkérés nélkül.

Az iPhone 14 rendelkezik ütközésérzékelő funkcióval is, amely érzékeli, ha valaki közúti balesetet szenvedett, és hívja az elsősegélynyújtókat – néhány felhasználó azonban októberben arról számolt be, hogy ez a funkció akkor is működésbe lépett, amikor hullámvasúton ültek.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×