eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Farmers boots
Nyitókép: eclipse_images/Getty Images

Most lesz csak igazán forró a helyzet az országban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hőség a jövő héten is folytatódni fog. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak tehát várhatóan meg kell hosszabbítania a szombatig elrendelt harmadfokú riasztást. Ráadásul számottevő csapadék sem lesz, ezért a vízhiány fokozódására kell számítani – mondta az InfoRádiónak Simon Gergő meteorológus.

Egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, aminek peremén meleg, sőt, inkább már forró léghullámok érkeznek a magasban. Ennek hatására pedig napról napra fokozódni fog a hőség. Simon Gergő szerint a rosszabb hír az, hogy a minimumhőmérséklet is emelkedik, és az éjszakák egyáltalán nem fognak felfrissülést hozni.

A hőmérséklet már a szerdai naptól kezdődően elviselhetetlennél válik, miután a csúcsértékek nagy területen 35 Celsius-fok körül, illetve a következő napokban már afelett is alakulhatnak – tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Némi változásra a hétvége tájékán lehet számítani, amikor egy hidegfront súrolja majd az országot. Bár ez igazából csak gomolyfelhősödést fog okozni, illetve helyenként egy-egy – átmeneti felfrissülést jelentő – záport, zivatart, amit párás, meleg idő követhet.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szombatig harmadfokú hőségriasztást adott ki, amit Simon Gergő szerint jó eséllyel meg kell majd hosszabbítani, tekintve hogy az előrejelzések a jövő hétre is forróságot prognosztizálnak. A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy a hétvégén átvonuló hidegfront nyomában kicsit hűvösebb levegő érkezik, de ez csak arra lesz elég, hogy a 36-37 fok helyett „csupán” 33-34 fok legyen, tehát legfeljebb egy pár fokos hőmérséklet-visszaesésre számíthatunk, jelentős változásra azonban nem, így a jövő hét közepén is kánikula várható szinte az egész országban.

Vízhiány

Sajnos a most érkező frontrendszer csak helyi záporokat és zivatarokat hozhat, komolyabb csapadékra nincs kilátás, legalábbis ameddig „a szem ellát”, illetve ameddig megbízható előrejelzéseket lehet készíteni – tette hozzá érdeklődésünkre a meteorológus.

Így aztán az aszályhelyzet is tovább fog romlani, dacára annak hogy az ország kétharmadán már most is kritikus a helyzet. Csupán a Nyugat-Dunántúlon mondható mérsékeltnek az aszály, bár már ott is kezd súlyosbodni a helyzet. Úgyhogy sajnos a vízhiány is tovább fog majd fokozódni – jegyezte meg az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×