eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György
Zacskós vízzel hűsíti magát egy nő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren 2021. június 24-én. A hőség miatt tasakos vizet osztanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a főbb budapesti csomópontokon.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Extrém hőség - Elmagyarázzuk, miért életbevágó az elég folyadék

A baj elkerülése érdekében a rendszeres vérnyomásmérés is fontos.

A nyári hőségben különösen veszélyeztetett az idős korosztály, a magas vérnyomásúak, a habituális alacsony vérnyomással élők, illetve a kültéren edző, versenyző sportolók egészsége. A szervezetnek ilyenkor rendkívül nagy a folyadékvesztesége, ami a keringést extrém módon terheli - mondta az InfoRádiónak Komka Zsolt, a Doktor24 kardiológusa, sportorvosa, a Semmelweis és a Testnevelési Egyetem munkatársa, a kajak-kenu válogatott csapatorvosa.

"Van egy tévhitük az embereknek, hogy a hőségben felmegy a vérnyomás. Ez nem minden esetben van így, sőt a leggyakrabban nem így van." A kardiológus szerint a szervezet mindig egy belső állandóságra, homeosztázisra törekszik. Kánikula idején a szervezet igyekszik fenntartani ezt a belső állandó hőmérsékletét, ezért megpróbál párologtatással, izzadással hőt veszíteni. Ez kettős terhelést jelent a szervezetnek: egyrészt folyadékot, illetve ásványi sókat veszít, másrészt a hő leadása egy fokozott szív-érrendszeri munkát jelent, mivel a keringés növeléséhez a hajszálér hálózat megnöveli a térfogatát. A vért a szervezet máshonnan vonja el, így ha nincs kellő folyadékpótlás, a vér besűrűsödik, és a szívnek extrém munkát kell végezni.

Komka Zsolt szerint

az idősek több okból veszélyeztetettek a kánikulában.

A verejtékezési rendszerük ugyanis a fiatal korosztályénál sokkal kevésbé hatékony, ráadásul életkoruk miatt az ereik is meszesebbek. Az érmeszesedéstől az erek kevésbé tágulnak, rizikófaktorát jelentheti a cukorbetegség, a vesebetegség, és a dohányzás.

"Hiába növelné a szervezet a szív munkáját, ha nem tágulnak a koszorúerek, a szívizom oxigénhiányos állapotba kerül. Ez egy nyomó-szorító jellegű mellkasfájdalmat generálva akár infarktust is előidézhet az ő esetükben" - hangsúlyozta az orvos.

A folyadékbevitel szintén nehéz kérdés az idősek számára, mert kisebb a szomjúságérzetük, és a szükséges mennyiségnél jóval kevesebbet fogyasztanak.

"Ha nincs megfelelő folyadékbevitel, a vér besűrűsödik, és a sűrűbb vért a szív jóval nehezebben keringeti, illetve trombózisra, tüdőembóliára, életveszélyes állapotra ugyanúgy hajlamosíthat."

A vér besűrűsödése emellett valóban vérnyomásemelő hatással bír, nehezíti a párologtatást, amitől könnyen hőgutát lehet kapni. Az orvos hozzátette: számos vérnyomásbeteg állandó gyógyszermennyiséget szed, amivel viszonylag állandó normál tartományban tartható a vérnyomásuk, de ebben a melegben ez a beállított mennyiség sok lehet.

Az orvos továbbá kifejtette, a vérnyomásnak szezonális ingadozása van. Télen, amikor a bőrerek összehúzódnak, "melegebb" a vérnyomás, nyáron pont az ellenkezője van: normális folyadékháztartás mellett kitágulnak az erek, ami vérnyomáseséssel jár. Így ha télen beállítunk egy vérnyomásgyógyszert, az nyáron soknak bizonyulhat, és az alacsony vérnyomás okozhat problémát.

Komka Zsolt szerint a habituális alacsony vérnyomással élők ezért is veszélyeztetettek. A kevés folyadékbevitel pedig további vérnyomásesést okozhat, ami panasszal, szédüléssel, akár ájulással is járhat az ő esetükben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×