eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Goshawk is perched in ancient woodland as the morning sun cuts through the tree canopy.
Nyitókép: Nick Hurst/Getty Images

Ijesztő mértékben pusztítják a ragadozó madarakat Magyarországon

16 éves csúcson van a ragadozómadarak pusztítása Magyarországon. 1600 védett állat, köztük 1042 ragadozó madár vált az illegális pusztítás áldozatává idén. A Magyar Madártani Egyesület összegzése szerint csak ebben az évben 18 esetben 224 védett madár veszett oda, köztük parlagi sasok, rétisasok és egy barátkeselyű is.

Nyár végén Tura határában nyolc védett faj 93 egyedének pusztulását okozta egy szándékos mérgezés. A szakemberek 132 csalétket találtak, a méreg mennyisége 158 ember halálához lett volna elég. A hasonló cselekmények hátterében leggyakrabban gazdasági érdek áll – mondja Árvay Márton, a PannonEagle Life program menedzsere.

Mint fogalmazott, az esetek több mint 90 százalékában kifejezetten a ragadozók ellen használnak az elkövetők méreganyagokat. Az apróbb vadak által okozott vélt vagy valós kártétel, amit ezzel az illegális módszerrel próbálnak visszaszorítani, amikor kihelyeznek valamilyen mérgezett csalétket, nemcsak a célzott fajokat – leggyakrabban rókát, sakált és varjú-féléket –, hanem ragadozó madarakat és egyéb fajokat is érinthet – tette hozzá. Volt már arra is példa, hogy mezei nyúl és őz is elpusztult mérgezés következtében, de házi állatok és énekes madarak is áldozatául eshetnek.

A természetvédelmi szakember hozzátette: idén a mérgezések és az élve fogó csapdák pusztítása mellett három védett madárral lövés végzett. Talán a legnagyobb sajtóvisszhangot egy jeladós barátkeselyű lelövése váltotta ki, amiről az Infostart is beszámolt. Magát az állatot nem sikerült megtalálni, csak a GPS-jeladóját, illetve különböző olyan nyomokat, amelyek egyértelműen a bűncselekmény elkövetésére utaltak. Az ügyben végül rendőrségi nyomozás is indult.

A madarakat illegális eszközökkel pusztító bűnözőkkel szemben az MME zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól is. Árvay Márton szerint az elkövetői kört elég jól be lehet lőni, de az már más kérdés, hogy a rendőrség hogyan tud meglévő bizonyítékok alapján lefolytatni egy nyomozást. Ami a bírósági ítéleteket illeti, öt eljárásból négy esetében hivatásos vadász volt az elkövető, vagyis

nem kétséges, hogy a vadgazdálkodással összefüggésben vannak az ilyen típusú bűncselekmények

– tette hozzá.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a hazai esetszám nemzetközi szinten is kiugró. A 224 védett madár pusztulása azonban szerintük csak a jéghegy csúcsa, biztosak abban, hogy számos eset egyszerűen csak nem derül ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×