eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Köddel körülvett távközlési torony Galyatetőn 2020. november 26-án. A Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség az úgynevezett hidegpárna, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Ilyenkor a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb idő van.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Időjárás: pénteken kettészakad az ország

Hullámzó frontzóna lesz felettünk a hétvégén, sok felhő, némi eső, de a szél alábbhagy. Ciklon közeledik.

Néhol tavasziasan enyhe lesz az időjárás az első februári hétvégén, akár 16 fokig is melegedhet a levegő. Az országon belül viszont nagy lesz a kontraszt, másutt napközben is csak épphogy fagypont feletti értékek várhatók. Csapadékra is készülni kell, esőre, ónos esőre, néhol havazásra is. A szél viszont péntekre mérséklődik, csak vasárnap lehetnek ismét erősebb lökések – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb-rövidebb felszakadozások elsősorban a Dunántúlon lehetnek. Az Alföldön, a főváros térségében és az Északi-középhegységben szórványosan és időszakosan fordul elő eső. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén északi vidékein esetleg havas eső is eshet. Jobbára mérsékelt marad a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 7 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő. Napközben az ország északkeleti felében plusz 2 és 7, a délnyugati felében 8 és 16 fok között alakulnak a csúcsértékek.

Szombaton délnyugaton csupán néhol valószínű szitálás, ugyanakkor hazánk északkeleti kétharmadán több helyen szitálhat, illetve eshet az eső, mindemellett az északi, északkeleti megyékben ónos eső, havas eső, havazás is előfordulhat. Északon a keleti, északkeleti, máshol a délnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 7, a legmagasabb hőmérséklet 0 és 16 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékeket.

Vasárnapra virradó éjszaka, majd reggel elsősorban az ország északi felén várható eső, helyenként ónos eső, az északkeleti határ közelében pedig néhol havas eső is. A délutáni, esti óráktól sokfelé elered az eső. A szél megélénkül, időnként megerősödik, inkább csak északkeleten maradhat gyenge vagy mérsékelt a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 7, a maximumhőmérséklet plusz 4 és 16 fok között valószínű, ezen belül északkeleten lesz a hűvösebb, hidegebb, és délen helyenként a tavasziasan enyhe idő.

Mint Molnár Anna meteorológus a videóban elmondja, a jövő hétre egy ciklonnal fordulunk rá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×