INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

fővárosi állat- és növénykert

gorilla

születésnap

állatkert

Tortával ünnepelték Golót, a budapesti állatkert 40 éves hím gorilláját – képek

Tortával ünnepelték Golót, a budapesti állatkert 40 éves hím gorilláját – képek

InfoRádió

A tulajdonképpeni születésnap szeptember 27-én, vasárnap esedékes, azonban már a pénteki napon felköszöntötték az állatot egy kis zsúr keretében, amelyen a gorillacsapat többi tagja is részt vett, és természetesen a születésnapi torta sem maradt el – fogalmazott az InfoRádiónak Hanga Zoltán állatkerti szóvivő.

Golo a stuttgarti Wilhelma állatkertben látta meg a napvilágot 1980-ban, majd néhány évig a zürichi állatkertben élt, míg végül 1989 tavaszán érkezett a budapesti állatkertbe. A hím gorillán kívül egy nála 3 évvel idősebb nőstény, Liesel is érkezett, akivel mind a mai napig a a park lakói. Golo érkezése óta, az eltelt 31 esztendőben öt utódja is született, az idősebb nősténytől három, míg a fiatalabbiktól másik kettő, hiszen a gorillák a természetben is „háremet szoktak maguk körül fenntartani” – magyarázta a szakember.

A korábban született, és már fel is cseperedett kölykök időközben már el is kerültek más állatkertekbe, sőt, a három idősebbnek már utódaik is születettek, úgyhogy Golo nemcsak ötszörös apuka, hanem nyolc unokája is van, amelyek a barcelonai, a madridi és a shanghai állatkertben láthatók. A legifjabb utódja még csak decemberben lesz 3 éves, és a budapesti gorillacsapat legfiatalabb tagjaként most is látható a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Hanga Zolán az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért, a 40 éves kor tekintélyesnek számít egy hím gorillánál, azonban matuzsáleminek még nem mondható. A természetben 35-40 évnél nemigen élnek tovább, de ez az állatkertekben mindig kicsit kitolódik, hiszen a vadonban élő fajtársaikkal ellentétben „nem kell nap mint nap megküzdeniük az életben maradásért”. Így az állatkertekben nem ritkaság az 50 évnél idősebb gorilla sem, sőt, az abszolút rekordot egy 60 évig és még néhány hétig élő nőstény tartja.

A szóvivő megjegyezte, ebből a szempontból valószínűleg Golo is jó géneket örökölt, mert az ő anyukája, aki még mindig él a stuttgarti állatkertben, most éppen 57 éves.

A zoológusok többféle állatot is megkülönböztetnek, ezek közül a legismertebbek talán a hegyi gorillák, hiszen a híres Dian Fossey etológus kutatásai ezekhez a fajtákhoz kapcsolódtak, a budapesti állatkertben azonban az úgynevezett nyugati síkvidéki gorillák láthatóak, amelyek főként Afrika középső területének nyugati felében őshonosak – mondta Hanga Zoltán. Miután ezek is kritikusan veszélyeztetettnek számítanak, aközben, hogy a vadonban, a természetes élőhelyükön nagyon komoly erőfeszítések folynak a védelmükért és megőrzésükért, az állatkerti szaporításuk is kiemelt jelentőségű. Annál is inkább – tette hozzá a szóvivő –, hogy ilyenkor az állatkerti állomány tud az utolsó mentsvár lenni az emberek környezetátalakító tevékenysége közepette, ami miatt az állatok élettere egyre kisebb, egymástól elkülönült, szigetszerű folttá zsugorodnak össze.

Nyitókép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Kapcsolódó hang

Tortával ünnepelték Golót, a budapesti állatkert 40 éves hím gorilláját
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018