eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mától eltűnik a legegészségtelenebb zsírfajta

Hamarosan végleg eltűnnek a boltok polcairól a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek. A túlságosan hidrogénezett növényi zsírtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A magas transzzsírsav-tartalmú termékek eddig hidrogénezett növényi zsiradékkal készültek, ilyenek a nápolyik, a túró rudik vagy egyes péksütemények - mondta Martosi Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vezetője. Hozzátette: a szerdán életbelépő rendelet komoly változást hozhat.

"A mesterséges transzzsírsav a legegészségtelenebb zsírfajta, amire a világon semmi szükség nincs a táplálkozásban. A rendelet minden élelmiszerre kiterjed, amiben zsiradék és transzzsírsav lehet, de vannak jellemző élelmiszercsoportok, ilyenek a pékáruk, egyes édesipari termékek: a kekszek, nápolyik, bevonómasszás termékek, cukrászsütemények, egyes margarinok, tejfehérítők, habporok."

Antal Emese dietetikus szerint a túlzottan hidrogénezett növényi zsírtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

"Körülbelül 5 gramm/nap transzzsírsav-bevitel már 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emelik a rossz, az LDL-, és csökkentik a jó, a HDL-koleszterin szintjét. Gyulladáskeltő és érfalkárosító hatása felgyorsíthatja az érelmeszesedés kialakulását is."

Martos Éva kiemelte, hogy a szerdán életbelépő rendelet csak nagyon kevés transzzsírsav-felhasználást enged meg az élelmiszergyártóknak.

"A hazai becslések alapján úgy tűnik, hogy hosszútávon évente 3-6 ezer szív-és érrendszeri megbetegedés megelőzését segíti elő."

Antal Emese arról is beszélt, hogy az élelmiszeripar mivel pótolhatja majd a hidrogénezett növényi olajokat.

"A margarinok esetében már meg is tette: egy új technológiát alkalmaz, illetve a hidrogénezett növényi olajok helyett inkább szilárd halmazállapotú kókusz- és pálmaolajat használ."


A rendelet csak a mesterséges transzzsírsavakra vonatkozik, az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem, azok ugyanis a tudományos szakirodalom szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot - mondta Martos Éva.

A transzzsírsavakkal kapcsolatos kutatások az utóbbi öt-tíz évben gyorsultak fel, így derült fény arra, hogy ezek fogyasztása negatív következményekkel járhat. Az élelmiszeripar fejlődik, javítja a termékeit. Otthon is termelhetünk transzzsírsavat, amikor olajban sütünk, pláne ha többször is, ilyenkor sokat teszünk az egészségünk ellen - figyelmeztetett Antal Emese.

Antal Emese felhívta a figyelmet arra, hogy főleg a nagy zsírtartalmú édesipari termékekben: kakaós tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült különböző édességekben, levesporokban, mártásokban, pattogatott kukoricában fordulnak elő hidrogénezett transzzsírsavak. Az tanácsolta, olvassuk el a termékek címkéjét és olyat ne vegyünk, amelyen a hidrogénezett zsírok, olajok kifejezéseket tartalmazza.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ, Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×