Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért a grillcsirkétől lett népszerű az Oktoberfest?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnyílt szombaton Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál. Már órákkal a hivatalos megnyitó előtt hosszú sorok kígyóztak a hatalmas sörsátrak előtt.

Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra, az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök, a konzervatív Horst Seehofer kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált. Reiternek polgármesterként ez az első fesztiválja, elődje, Christian Ude 21 Oktoberfestet nyitott meg.

2013-ban az egész világon ismert és népszerű rendezvénynek 6,4 millió látogatja volt, és 6,7 millió liter sört ittak meg. A vendégek száma tavaly ötszázezerrel maradt el a 2011-ben feljegyzett rekordtól, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest, de a bevétel nőtt, mert a sör minden korábbinál drágább volt, korsónként - vagyis literenként - 9,40 és 9,85 euró közötti összeget kellett fizetni érte. Idén már 10,10 eurót is elkérnek egy korsóért.

A sörfesztivál eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (a későbbi I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, idővel azonban a kezdetét előrehozták a kevésbé hűvös szeptemberre. A sör müncheni ünnepe háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el, az idei így a 181. fesztivál.

A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek.

A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót. Reiter hét ütéssel tudta csapra verni az első hordót, a rekordot elődje két ütéssel tartja. Ezzel kapcsolatban az új polgármester megjegyezte, hogy pályája elején Christian Ude csak hét csapással tudta csak csapra verni az első hordót.