eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Szükségállapot - veszett denevérek miatt

Veszett denevérek harapása legalább tucatnyi indián halálát okozta Ecuadorban, a közép-amerikai ország délkeleti, Peruval határos vidékén a helyi hatóságok közlése szerint.

Celestino Wisum, Taisha település polgármestere szerint az áldozatok között van egy terhes nő is. A múlt héten David Chuiriboga ecuadori egészségügyi miniszter jelentésében arról számolt be, hogy a járvány gócpontjában, az amazóniai Morona Santiago tartományban nyolc gyermek halálát okozta veszettség.

A helyi polgármester szerint a kormányzat nem szentel kellő figyelmet a kialakult rendkívüli helyzetnek, s megkérdőjelezte az egészségügyi hatóságok stratégiáját is, amely a védőoltásokra és a veszettséget hordozó denevérek kiirtására épül. "Nem ad felmentést annak kijelentése, hogy beoltják a lakosságot, állandó figyelmet kellene szentelni a problémának. Mindössze egy kórházunk van, de a szükséges felszerelés, s a trópusi betegségekre szakosodott személyzet nélkül" - panaszkodott Wisum a Teleamazonas tv-csatornának.

A telegrafo.com.ec hírportál jelentése szerint az ecuadori kormány szükségállapot kihirdetését fontolgatja a körzetben. A polgármester és az egészségügyi tárca vezetője szerdán Quitóban konzultált a kialakult helyzetről, a lehetséges új stratégiákról.

Taisha körzetében, elszórva valamivel több mint félezer ember él az elszigetelt vidéken, amely csak légi úton közelíthető meg.

Chuiriboga miniszter szerint a járvány kordában tartását akadályozza, hogy egyes őslakos indiánok elutasítják a védőoltásokat arra hivatkozva, hogy a járvány keletkezésének természetfeletti okai vannak, s ezért elsősorban a sámánok segítségére támaszkodnak.

A repülő egerek veszettsége Ecuadorban és Peruban is elég elterjedt, s komoly veszélyt jelent. Tavaly Peruban egy indián törzs több mint félezer tagját harapták meg ilyen denevérek, s akkor legalább kéttucatnyi halálos áldozata volt a járványnak.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×