eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Érzékeny búcsút vehetünk a 100 wattos izzóktól

Szeptember elsejétől eltűnnek az uniós országok üzleteinek polcairól a régi típusú száz wattos villanykörték, hogy helyet adjanak az új, energiatakarékos változatnak. Egyszerre jó és rossz lépés is a döntés.

Egy tavaly év végi uniós megállapodás értelmében ez év szeptembertől folyamatosan leépül a hagyományos izzók kereskedelme: ekkor először a 100, egy évvel később a 75, majd 2012 szeptemberében az összes hagyományos izzó lekerül a boltok polcairól.

Helyettük a piacon már régóta kapható úgynevezett kompakt fénycsöveket lehet csak kapni. Ezek a hagyományos körték által használt energia mintegy 20 százalékával képesek ugyanakkora fényerőt biztosítani, így tetemes mennyiségű energiát lehet velük megspórolni, háztartásonként évente akár több tízezer forintot is.

Igaz, az új izzóknak több hátrányuk is van:

1. Sokkal drágábbak, ezért megvásárlásuk mintegy "befektetés", ami visszahozza az árát (900-1000 Ft-tól már találhatóak megfelelő minőségű fénycsövek).

2. Sokan vonakodnak az általuk kibocsátott szokatlan kékes, esetleg sárgás fénytől, ezért jobban meg kell nézni, hogy milyen terméket vásárolunk. A színhőmérsékletet rendszerint Kelvinben tüntetik fel az izzókon. Minél magasabb ez a szám, annál fehérebb-kékesebb, hidegebb színű, minél alacsonyabb, annál sárgásabb-vörösebb, melegebb színű a kibocsátott fény.

3. A gyártása környezetszennyezőbb a hagyományosénál, hiszen egy izzó egy-öt milligramm higanyt tartalmaz.

4. Sokkal sérülékenyebbek, könnyen meg lehet roppantani őket, akár becsavarás közben is. Ez az oka annak, hogy bár statisztikai adatok szerint nyolcszor - tizenötször hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos izzóé, ennek az ellenkezője is igaz lehet.

5. Sokkal érzékenyebbek a hőmérsékletre (hidegre-melegre), a párára és a csapadékra is, emiatt kevésbé bírják a kültéri használatot.

Gyakorlati tanácsok kompakt fénycsövek vásárlásához:

• Új termék vásárlásakor először mindig csak egyet vásároljunk, és otthon próbáljuk ki: ha tetszik a fénye, vegyünk többet, ha nem, akkor használjuk kevésbé frekventált helyen, például a fürdőszobában.

• Csak cseregaranciás terméket vegyünk, ugyanis a jobb gyártókhoz egy, de akár öt éven belül is vissza lehet vinni a meghibásodott (tehát nem eltört!) terméket.
 
• Ne vásároljunk akciós, silány, "no name" kínai gagyit, csak márkás gyártó termékét, mert az élettartamuk nagyon alacsony lehet, valamint gyakorta csak percek múlva érik el a teljes fényerejüket.
 
• Vigyázzunk, mert a hagyományos izzó foglalathoz közeli része karcsú, míg a kompakt fénycső vastag a műanyag tok miatt, így néhány régebbi, esetleg nem szabványos vagy díszes kialakítású burába, lámpatestbe nem fér bele.
 
A kompakt fénycsövek működési elve

Higanygőzt gerjesztenek benne, ami UV fényt bocsát ki. A belső felületén ezért fehér bevonat van ("fénypor"), ami látható fénnyé alakítja az UV-t. Mivel azonban az UV keskeny spektrumon, kevés hullámhosszon érkezik, a kibocsátott látható fényben is csak pár adott hullámhossz szerepel. Azaz, "vonalas a színképe".

A hagyományos izzólámpa színképe folytonos, ezért jobb a színvisszaadása is, s mivel a természetes (nap)fény spektruma is folytonos, így a hagyományos izzó esik jobban a szemnek.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×