eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Káros lehet, ha túlterheljük az agyunkat

Sokan azt hihetik, hogy az információs társadalom fejlődésével az emberi képességek is fejlődnek. Ezt azonban most amerikai kutatók cáfolják, akik szerint nemhogy javítana képességeinken az információáradat, hanem inkább rombolja azokat.

Menekültprobléma, pletyka, e-mailek, divat, belpolitikai hírek. Csak gyorsan átfutjuk őket, esetleg válaszolunk azokra, amelyekre kell. Kutatók szerint mindezek által az emberiség fejlődése egy olyan pontra jutott, ahol az általunk kreált digitális világ már szinte túlhaladja a neuronok által átszőtt agy képességeit.

Amerikai kutatók attól félnek, hogy a digitális fejlődés miatt, amikor napi 24 órán át özönlenek felénk a hírek, olyan hatások érik az agy szürkeállományát, amelynek következtében kevésbé bölcsen gondolkodunk majd, és veszítünk empatikus képességünkből is.

Mindennek egyik következménye, hogy az adatokkal bombázott agy egy ponton azt mondja: mit érdekelnek engem a világ problémái. A trauma, amely az agyat éri, oda vezet, hogy az a legelemibb információk befogadását is megtagadja olykor.

A folyamat azonban itt nem ér véget: szorongás és depresszió is kialakulhat az információval túladagolt embernél.

Erre a következtetésre jutottak két, nemrég publikált tanulmány szerzői is, ahogy azt is megállapították: a technika fejlődésével lehetőségünk lenne arra, hogy egyre okosabbá és tájékozottabbá váljunk, ezt azonban éppen a technika fejlődése gátolja. Hiszen minél gyorsabban próbálunk befogadni egy információt, annál kevesebb marad meg abból az agyunkban.

Brit pszichológusok az információbefogadás szempontjából két csoportra osztják az emberiséget: az egyikbe a fiatalok tartoznak, akik már bele születtek a számítógép-használat és az internet világába, a másikba pedig az idősek, akiknek mindezt felnőttként kellett elsajátítaniuk.

A pszichológusok rámutatnak: a két csoport tanulási és szocializációs folyamatai gyökeresen eltérnek egymástól. A fiatalok például sokkal jobbak a gyors döntéshozatalban, míg az idősebbek társas együttélés, a szocializáció szempontjait sokkal inkább figyelembe veszik.

A gyors tanulás és a figyelem megosztásának a képessége - a mai fiatalok már az internetet is úgy használják, hogy egyszerre több lapot néznek - ugyanakkor a szociális érzékek, képességek rovására fejlődik. Azaz nem állítható, hogy a mai fiatal okosabb és több tudás vagy képesség birtokában van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×