eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rosszat tesz a szívnek, ha rossz a főnök

Nemcsak feszültséggel teli, egészségtelen is a munka, ha a főnök nem figyel eléggé az alkalmazottakra. Svéd kutatók megállapították, hogy kapcsolat van a rossz irányítás és a szívbetegségek kialakulása között.

Nem értékelik eléggé az erőfeszítéseit? Nem kap elegendő visszajelzést az elvégzett munkáról? Svéd kutatók szerint azoknál, akik igennel válaszolnak e két kérdésre, nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség. Korábbi kutatásokból az már kiderült, hogy magas vérnyomást okozhat, ha a beosztott igazságtalan főnök felügyelete alatt dolgozik.

A Karolinska Egyetem munkatársai háromezer 19 és 70 év közötti, Stockholm környékén dolgozó férfi egészségének alakulását figyelték csaknem egy évtizeden keresztül. Ez idő alatt a résztvevőknél 74 esetben következett be szívroham, vérellátási zavar vagy isémiás (oxigénhiányos állapot) roham.

A kutatók arra kérték a férfiakat, hogy többféle szempont alapján osztályozzák főnökeik munkáját, mondjanak véleményt arról, mennyire kommunikatívak vagy adnak visszajelzést beosztottjaik munkájáról. Mint kiderült, 25 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegség azoknál, akik a legrosszabbul ítélték meg főnökük képességeit, mint azoknál, akik a leginkább meg voltak elégedve a vezetővel.

A betegség létrejöttének esélye 64 százalékra nőtt, ha a beosztott négy évig vagy annál tovább dolgozott egy inkompetensnek tartott főnök mellett. Az eredmények a férfiak iskolázottságától, társadalmi státusától, fizetésétől, leterheltségétől, életmódjától és egyéb betegségeitől függetlenül alakultak így.

A kutatók szerint fontos lenne, hogy a főnökök világosan meghatározzák a beosztottaik elé kitűzött célt és megfelelő önállóságot biztosítsanak számukra annak eléréséhez.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×