eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tíz tipp, hogyan készüljön a terhességre

A fogantatástól a születés pillanatáig nagyrészt a kismamán múlik, egészséges lesz-e a gyermeke. A jövendő édesanya többet tehet ennek érdekében, mint legtöbben gondolják - hangsúlyozzák szakértők, akik tanácsokat is adnak arra vonatkozóan, mit kell tenni.

Tíz jó tanáccsal szolgálnak szakértők a kismamák számára, akik egészséges gyermeket szeretnének.

1. Már a teherbeesés előtt tegye meg a szükséges lépéseket!

Ha gyermeket tervez, már a fogantatás előtt ajánlott napi 400 mikrogramm folsav szedése, az ugyanis védelmet nyújt olyan idegcső-rendellenességek kialakulása ellen, mint például a spina bifida (gerincoszlop-sorvadás, amikor a gerincoszlop egyik részletén a csigolyák két fele nem egyesül egymással).

Érdemes a jövendő kismamáknak beoltatni magukat bárányhimlő és rubeola ellen is; ez a terhesség alatt már lehetetlen, ám mindkét betegség születési rendellenességet okozhat.

2. Rendszeresen konzultáljon nőgyógyászával!

A terhesség korai szakaszában végzett vérvizsgálatokkal kiszűrhető a vérszegénység és olyan fertőzések, amelyek árthatnak a magzatnak, ha időben nem kezdik el kezelni őket. A későbbi szakaszban pedig ultrahanggal és egyéb vizsgálatokkal megállapítható, ha a magzatnak korrigálható egészségügyi elváltozása, például szívbetegsége van.

3. Írja össze, milyen gyógyszereket szed!

Nőgyógyászának tudnia kell az összes gyógyszerről, amelyet szed, valamint a vitaminokról és táplálék-kiegészítőkről is. Vannak ugyanis olyan szerek - például antidepresszánsok -, amelyek a babánál szívbetegséget, a kismamánál pedig koraszülést okozhatnak.

4. Ne igyon túl sok alkoholt!

A nagy mennyiségű alkohol különösen veszélyes a magzat számára; tudjuk, hogy koraszülést, halvaszülést, szellemi fogyatékosságot, valamint fizikai deformitást - például farkastorkot és nyitott szájpadlást - okozhat.

5. Ne dohányozzon!

Nem csupán a közvetlen, hanem a passzív dohányzást is kerülni kell a terhesség idején, mert mindkettő kapcsolatba hozható a halvaszüléssel, az alacsony születési súllyal és a bölcsőhalállal is.6. Figyeljen a súlyára!

A terhességi diabétesz és a koraszülés veszélye is fenyegeti azokat a kismamákat, akik 11-16 kilónál többet híznak. (Túlsúlyos nőknél ez a határ 7-11 kilogramm.)

7. Mozogjon!

A rendszeres testmozgás segít megelőzni a túlzott súlygyarapodást, és javítja a magzat oxigénellátását.

8. Táplálkozzon okosan!

Egyre több kutatásból derült ki, hogy az anya terhesség alatti étrendje kihat a gyerek egész életére. A fehérjében és zsírban gazdag anyai étrendtől a gyerek szív- és cukorbeteg, valamint krónikusan elhízott lehet. Különösen fontos tehát, hogy a kismama egészségesen egyen: fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, kevés fehérjét. A heti két adag hal (a lazacban, a szardíniában és a sovány tonhalban nincs higany) pedig abban segít, hogy a magzat agya a lehető legjobban fejlődjön.

9. Ne szedjen túl sok vitamint!

A több nem jobb - a szükséges vitamin mennyiségét pontosan meg tudja mondani az orvosa! A túlzott A-vitamin például fej, szív, agy és gerincagy károsodást okozhat a magzatnál.

10. Nézzen körül, milyen vegyi anyagok vannak otthon!

Bizonyos vegyi anyagok, így a biszfenol A és a ftalátok, megtalálhatóak a műanyagokban, a konzervdobozokban és a kozmetikumokban. Ezek azért veszélyesek, mert az ösztrogént utánozzák, és néhány kutató szerint felnőttkorban termékenységi problémát okozhatnak.

Éppen ezért jobb, ha friss vagy fagyasztott zöldséget fogyaszt a kismama, és nem használ műanyag edényt, ha a mikróban akarja megmelegíteni az ételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×