eur:
388.93
usd:
361
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Hat dolog, amit érdemes megbeszélni a szexről

A szülőknek gyakran nehéz dolguk van, ha a tinédzserkorú gyermekükkel a szexről kell beszélgetniük. Néhány kérdést azonban mindenképpen meg kell vitatni, azokról ugyanis sokaknak téves információjuk van.

Az óvszer 97 százalékos védelmet nyújt?

Elméletben az óvszer 97 százalékos védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, majdnem úgy véd, mint a fogamzásgátló tabletták. A valóságban azonban vannak olyan tényezők, amelyek csökkentik hatékonyságát - vagy nem megfelelően használják vagy csak az utolsó pillanatban helyezik fel -, így hatásfoka átlagosan 86 százalékra süllyed.

A tanács: nem elegendő, ha az óvszert a párok csak az utolsó pillanatban helyezik fel. Egyrészt, mert a tapasztalatlan fiatalok esetleg lekésik a pillanatot, amikor ezt még megtehetnék, ráadásul tudniuk kell azt is, hogy a terhességet nem csak az ejakulációval távozó spermák idézhetik elő, hanem a magömlés előtti ondóban lévők is.

A gyors, utólagos fogamzásgátlás is segíthet?

Sokan hiszik azt, hogy nem nagy baj, ha felelőtlenül élnek szexuális életet, hiszen az esemény után 72 órán belül ráérnek felkeresni a sürgősségi fogamzásgátlást nyújtó intézményeket, hogy ott egy hatásos, esemény utáni tablettával előzzék meg a nem kívánt terhességet.

A tanács: az esemény utáni tablettákat is érdemes minél hamarabb bevenni, hiszen annál hatásosabbak, nem érdemes tehát három napot várni ezek használatával. Aki elővigyázatos, az tart otthon ilyen tablettát, de aki még elővigyázatosabb, az inkább más fogamzásgátló módszerre bízza magát, az utólagos megoldások ugyanis sokkal kíméletlenebbek. Az esemény utáni tablettákban például hatalmas adag hormon van, amelyek jelentősen megterhelik a szervezetet.

Beszéljen a nemi betegségekről!

A fiatalokat sokkal inkább érintik a nemi betegségek, mint az idősebb korosztályt. Bár a 15 és 24 év közöttiek a szexuálisan aktív korosztály negyedét teszik ki, a betegségekben az esetek számát illetően 50 százalékban érintettek.

A tanács: a szexuális élet kezdetétől érdemes rendszeresen részt venni bizonyos szűrésekben. Ezeket annál sűrűbben kell megismételni, minél aktívabb nemi életet él valaki, illetve minél sűrűbben cseréli partnereit. A monogám kapcsolatban élőknek a szakemberek kétévente ajánlják a szűréseket.
Jó tudni: egyes betegségeknek nincs tünetük

A tripper, a chlamydia, a hepatitis, a HIV-vírus és a szifilisz is tünetmentes a kezdeti időszakban. Az ilyenkor fel nem ismerhető betegségek ugyanakkor hosszú távon igen károsak lehetnek, akár a nemzőképességet is befolyásolhatják. Mindez különösen igaz a chlamydiára.

A tanács: a Washingtoni Egyetem orvosi karának oktatói szerint a chlamydia elleni tesztet a fiataloknak és a fiatal felnőtteknek érdemes évente elvégeztetni. A gyakran partnert váltóknak ez a tripper esetében is jó tanács lehet.

Beszéljen a humánpapilloma-vírusról!

A szexuálisan aktív felnőttek gyakran hordozzák magukban a humánpapilloma-vírust, amelynek csaknem 100 fajtája létezik, ezek közül nagyjából 30 nemi úton terjed. A vírus megléte nem ismerhető fel vizsgálatok nélkül, hosszú távon azonban felelős a méhnyakrák kialakulásáért.

A tanács: egyre gyakoribb, hogy a nemi élete előtt álló fiatal lányokat beoltják a vírus ellen. Aki már él szexuális életet, jó eséllyel hordozza magában a vírust, aki azonban még előtte áll, megóvható a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős vírustól.

Hozza szóba a fogamzásgátlók mellékhatásait!

Napjainkban a fogamzásgátló tabletták a leghatásosabb védőeszközök a nem kívánt terhesség ellen, a pirulák azonban másra is jók. A többi mellett csökkentik a nők vagy lányok fájdalmát a menstruáció alatt, mérséklik a vérzést, és jó hatással van a tinédzserek bőrére is.

A tanács: a pirulák hatásosak, és már sokkal kevesebb a mellékhatásuk, mint egykor. Korábban fejfájást okoztak, valamint érzékennyé tették a mellet és a hüvelyt. Bár napjainkban ezek a mellékhatások még mindig jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél, de egyre ritkábbak.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×