eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kerek horog menti meg a tengeri teknősöket?

Egy új horoggal meg lehet akadályozni a tengeri teknősök kínhalálát, amelyet a halászat okoz - jelentette be a Vadvédelmi Világalap (WWF). A kerek horgot a WWF által világszerte kezdeményezett "Smart Gear" ("okos hálók") pályázat keretén belül fejlesztették ki.

Becslések szerint a veszélyeztetett állatok 250 ezer egyede pusztul el évente hagyományos horgokon vagy hálókban.

Az új, kerek horoggal ezt a nem szándékos fogás akár 90 százalékkal is csökkenthető - adta hírül a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az akaratlan fogások veszélyeztetik leginkább az álcserepesteknős (Caretta caretta) és a kérgesteknős (Dermochelys coriacea) fennmaradását.

A WWF csaknem 1300 halásszal együtt négy éven át tesztelte az új kerek horgot (Circle-Hook) Peru és Mexikó között. A tonhalat és az aranymakrélát a Csendes-óceán keleti részén hagyományosan egy ezernyi horoggal felszerelt hosszú zsinórral halásszák. A tesztben a hagyományos, J-alakú horgokat cserélték le kerek horgokra.

Georg Scattolin, a WWF halászati szakértője lelkes. "Az eredményen mi magunk is megdöbbentünk. Ha mégis fennakad egy teknős a horgon, a halászok az esetek 95 százalékában meg tudják menteni". Scattolin szerint világszerte kötelezővé kellene tenni a kerek horog használatát - hiszen az ipari halászatban az akár száz kilométeres zsinórokon hagyományos horgok tízezrei lógnak.

Az Egyesült Államokban már kötelező a kereskedelmi halászatban az új horog.

A WWF az európai országokat is felszólítja, hogy lépjenek fel határozottabban az akaratlan fogások ellen, hiszen ez itt is nagy probléma. Az Európai Bizottság az ősszel szándékozik előállni egy törvényjavaslattal, amely kötelezné a halászokat arra, hogy jelentősen csökkentsék ezeket a nem szándékos fogásokat. A becslések szerint évente mintegy 30 millió tonna halat és más tengeri állatot fognak akaratlanul és dobnak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×