Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégis vannak marslakók? NASA-fotók a titokzatos idegenről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vajon azt bizonyítják-e a Spirit Marsról készült felvételei, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban? A szkeptikusok szerint nem - ők úgy vélik, hogy a \"titokzatos sétáló idegen\" nem más, mint egy furcsa alakú szikla.

A NASA Mars-kutató robotja, a Spirit majdnem négy éve küldte az első felvételeket a Vörös bolygó felszínéről, és akkor a kutatók nagyon elkeseredtek, hogy semmi jele az életnek.

Amatőr űrkutatók és sci-fi rajongók azonban már akkor is úgy gondolták, hogy többet rejtenek a képek, mint ami első ránézésre látszik, és belevetették magukat a fotók tanulmányozásába.

Fáradozásuk eredménnyel járt: felfedeztek valamit, ami egy kis fantáziával egy dombról lefelé sétáló idegennek látszik.

A bolygó felszínén poroszkáló figura "felfedezése" valószínűleg újra felélénkíti a vitát a hívők és a szkeptikusok között. Korábban egy kőképződményt kiáltottak ki a "Mars arcának"; az úgy nézett ki, mint egy éjszakai eget bámuló emberi fej.

Az egyik kínai internetes oldalra feltett képek a "marslakóról" máris nagy izgalmat váltottak ki a világhálón. "Nagyon izgalmas; nem akartam hinni a szememnek, mikor megláttam. Nyilvánvaló, hogy egy pucér marslakót kaptak le futás közben" - írta az egyik hozzászóló.

A Spirit és "testvére, az Opportunity negyedik évét kezdi meg a Marson. A két önjáró robot már magában csodaszámba megy, hiszen tervezőik eredetileg 90 napos élettartamot jósoltak neki.

Az amerikai űrhivatal azért döntött az önjáró robotok mellett, mert embert küldeni a Marsra túlságosan drága és nehéz lenne, a szondák és a műholdak pedig csak nagyon korlátozottan képesek felderíteni a Mars felszínét.