eur:
392.73
usd:
354
bux:
72274.85
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A kettős ügynök, aki megölte volna Hitlert - de a britek nem akarták

Egy brit kettős ügynök felajánlotta, hogy öngyilkos merénylettel megöli Adolf Hitlert, de a londoni kormány elutasította az ajánlatot - derült ki most nyilvánosságra került háborús dokumentumokból.

Eddie Chapman éppen betörésért ült egy Jersey-i börtönben, amikor a német hadsereg elfoglalta a francia partokhoz közel fekvő, de brit fennhatóság alá tartozó Csatorna-szigeteket 1940 júniusában.

A német katonai felderítés kiképezte a férfit, majd 1941 decemberében ejtőernyővel Nagy-Britanniába juttatta. Õ azonban azonnal jelentkezett a brit katonai titkosszolgálatnál, és felajánlotta a szolgálatait.

A Zigzag ügynök nevet kapó férfi felajánlotta, hogy miután visszatér Németországba, Adolf Hitler közelébe férkőzve megöli a német diktátor. Eddie Chapman-nek ugyanis megígérte a német kiképzőtisztje, hogy ha sikeres lesz a nagy-britanniai munkája, akkor egy náci felvonuláson a Führer közelében biztosít neki helyet a tribünön.

A kettős ügynök felettese komolynak találta a férfi szándékait, és továbbította a tervet főnökeinek. A Zigzag-ügy még Winston Churchill miniszterelnök érdeklődését is felkeltette, aki meghagyta, hogy rendszeresen tájékoztassák a fejleményekről.

Elvetett terv

A merénylet ötletét végül elvetették, teljesen ma sem tisztázott okokból. A második világháborúval foglalkozó egyik brit történész szerint a döntésben szerepet játszott a brit kormány hagyományos tartózkodása a külföldi politikusokkal szembeni merényletektől, valamint nem bíztak igazán a büntetett előéletű ügynökben.

Egy másik ok lehetett a megtorlástól való félelem. Emlékezetes, hogy miután Angliában kiképzett cseh partizánok megölték a Cseh-Morva Protektorátus német kormányzóját, Reinhard Heydrichet, a németek porig rombolták Lidice cseh falut, ahol a partizánokat bújtatták.

Ha egy brit ügynök megölte volna Adolf Hitlert, akkor annak a sok ezer brit hadifogoly láthatta volna kárát.Az ügynököt végül azzal küldték vissza Németországba, hogy ne csináljon semmilyen vad dolgot. A németek egyébként annyira meg voltak elégedve Eddie Chapman ellenséges területen végzett munkájával, hogy vaskereszttel tüntették ki, így ő lett az egyetlen brit állampolgár, aki megkapta ezt az elismerést!

A német felderítés 1944-ben visszaküldte a férfit Nagy-Britanniába, ahol azzal tüntette ki magát, hogy rossz helyre irányította a V1 szárnyas bombák egy részét.

A brit titkosszolgálat nemrég a Chapman-ügy 1.800 oldalas dokumentációját tette kutathatóvá. Ebből úgy tűnik, hogy Eddie Chapman német felettese, Stephan von Grönig megsejtette a brit férfi szándékait, de mivel - az Abwehr számos tagjához hasonlóan - titokban Hitler ellenfele volt, egyáltalán nem bánta volna, ha azokat sikerül megvalósítania.

Eddie Chapman túlélte a háborút, nem hivatalosan megbocsátották neki bűneit, és 1997-ben hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 11:18
×
×
×
×