eur:
393.68
usd:
368.64
bux:
65947.51
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jön a malária

Brit kutatók szerint a globális felmelegedés nyomán "vándorolni" kezdtek a világban az eddig a melegebb éghajlatokon előforduló fertőző betegségek. Európában például tengeri úszóversenyek résztvevői fertőződtek meg trópusi betegségekkel.

Paul Hunter professzor, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója szerint bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az éghajlatváltozás hatására megindult a fertőző betegségek vándorlása, és hogy egyre több - eddig egzotikusnak számító - fertőzés fordul elő Európában .

Az egyik példa a Vibrio vulnificus nevű szervezet, amely súlyos betegséget, egyes esetekben halált is okozhat.

Ez eredetileg csak a meleg tengerekben - például a Mexikói-öbölben - honos, de az utóbbi időben már a Balti-tengernél is felbukkant, és Dániában egy halálos áldozata is volt.

Olaszországban egy, a klímaváltozás miatt ott megjelent kórokozó, az Ostreopsis ovata száz nyaralót betegített meg.

A kutató szerint ezek az organizmusok jobbára az enyhébb téli és nem a melegebb nyári időjárás miatt terjednek el Európában.

A legnagyobb gondot azonban a szegény, trópusi országoknak fogják okozni.

"Míg Európában egy ritka betegség három-négy esete miatt aggódunk, addig Afrikában potenciálisan több millió olyan maláriafertőzés fordul elő az éghajlatváltozás miatt, amely korábban nem jelentkezett volna - fejtegette Hunter professzor.

Kutatók szerint emellett a globális felmelegedés miatt előálló gazdasági migráció az olyan fertőző betegségek továbbterjedéséhez vezethet, mint a tbc, vagy az AIDS.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×