eur:
393.47
usd:
368.3
bux:
66071.78
2024. április 24. szerda György

A világ jövőre eléri a kritikus pontot

A világ nyomornegyedeinek 1,4 milliárd lakója lesz 2020-ra, ugyanannyi, mint Kína mai lakossága. Az ENSZ Emberi Települések Központja szerint ez olyan időzített bomba, amelyet a kormányok nem hagyhatnak figyelmen kívül. A világ jövőre éri el a kritikus pontot: 2007-ben az emberiség történetében először fordul elő, hogy többen laknak majd a városokban, mint vidéken - írja a Magyar Hírlap.

A városlakók egyharmada nyomorog

A múlt század közepén három emberből mindössze egy élt a városokban, a világon pedig mindössze két olyan város volt - New York és Tokió -, amelynek a lakossága túllépte a tízmilliót. Ma már húsz van.

Az ENSZ becslései szerint naponta mintegy 180 ezerrel nő a városi lakosok száma. Az ENSZ szakosított szervezetének a városok állapotáról kiadott 2006-2007-es jelentésében ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a városlakók egyharmada a nyomornegyedekben él.

A következő húsz évben a bádogvárosoknak évente mintegy huszonhét millióval több embert kell befogadniuk. Jelenleg csaknem egymilliárd ember zsúfolódik össze ezekben a negyedekben, tehát körülbelül minden harmadik városlakó. Az arányok érzékeltetésére a dokumentum megjegyzi, hogy Bombay szegénynegyedeiben több ember él, mint Norvégiában.

Puskaporos hordókat töltünk

A tanulmány szerzői szerint városok alakultak ki a városokban, a nyomornegyedekben pedig az emberek gyakran rosszabb körülmények között élnek, mint az elszegényedett falvakban. Ráadásul sok munkanélküli, kiábrándult fiatal él ezekben a városrészekben, ezért könnyen puskaporos hordóvá válhatnak.


Mindig a gyerekek járnak
a legrosszabbul

Az ENSZ szervezete szerint a szegénység urbanizációját a kormányok és a civil szféra is figyelmen kívül hagyta. Hagyományosan a nyugati segélyszervezetek is a természeti katasztrófák és a háborús konfliktusok falusi áldozataira összpontosítottak. A szervezet ennek ellenére felszólítja a kormányokat, hogy ne akadályozzák meg a falusiak városokba áramlását, mert ott több a munkalehetőség, és ez az első a kitörés lehetőségei közül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×