eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Bennfentes információk segítették a képrablókat

Degas, Picasso, Courbet - nevük az elmúlt hetekben azért került a francia újságokba, mert az alvilág szemet vetett műveikre; Franciaország a képtolvajok egyik kedvelt vadászterületének számít. Az ilyen ügyekre szakosodott nyomozók energiájának javát ezekben a napokban az egyik leghíresebb aukciós ház, a Drouot falain belül kitört botrány köti le.

Gustave Courbet Tengeri táj viharos ég alatt című, 800 ezer euróra (mintegy 220 millió forintra) becsült festményét 2004-ben lopták el Párizs környékén, és december elején találták meg újra. Kiderült, hogy az aukciós házban - főleg az eladási termek karbantartásával foglalkozó beosztottak sorában - található cinkostársak tették lehetővé a lopást. A nyomozás során mellesleg előkerült Marc Chagall egyik vízfestménye is.

A nyomozás vezetője, Stéphane Gauffeny a Le Parisien című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az év végi ünnepek során két jelentős lopás is gyarapította a kinyomozandó ügyek számát. December 31-én tűnt el Edgar Degas Kóristalányok című munkája, amelyet a marseille-i Cantini múzeumnak adott kölcsön az impresszionista gyűjteményéről híres párizsi Musée d'Orsay.

Január 2-án mintegy 30 mesterművet - köztük Picasso és a "vámos" Rousseau alkotásait - raboltak el Franciaország délkeleti részén egy villából. A zsákmány értéke elérheti az egymillió eurót (mintegy 270 millió forintot).

2009 júniusában különösen vakmerő lopás történt a párizsi Picasso múzeumban: egy 1917 és 1924 közé datált, a művész 33 aláírt ceruzarajzát tartalmazó, 3 millió euró értékre becsült albumot vittek el a bűnözők.

Az Interpol szerint Olaszország mellett Franciaországban fosztogatják leginkább a művészeti és régészeti gyűjteményeket. 2008-ban a kulturális javak illegális kereskedelme ellen küzdő központi hivatal (OCBC) vezetője szerint mintegy kétezer ilyen lopás történt - bár az is igaz, hogy az utóbbi évtizedben e bűncselekmények száma összességében csökkent, elsősorban azért, mert szigorodtak a kiszabott büntetések.

Didier Rykner, a La Tribune de l'Art című művészeti folyóirat főszerkesztője megjegyezte, hogy leginkább a rosszul őrzött helyek képezik az alvilág célpontjait, például a nem egyszer igazi kincseket rejtő templomok. Igaz ugyan, hogy minél értékesebb az ellopott alkotás, a tolvajok annál nehezebben tudják értékesíteni.

A rendőrség szerint a fontosabb eltulajdonított műveket általában külföldön, gyakran szomszédos országokban, néha az Egyesült Államokban vagy Japánban adják el, ahol ritkán akadnak rájuk. A kevésbé értékes lopott műalkotások jobbára Franciaországban maradnak, ezeket a bűnözők rendszerint néhány évvel később próbálják értékesíteni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×