eur:
392.01
usd:
360.17
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója beszél a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) programjairól tartott fővárosi sajtótájékoztatón a Bálna Budapestben 2023. július 5-én. A 32. Tusványost a Kisebbségekért - a Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács július 18-23. között szervezi meg az erdélyi Tusnádfürdőn A béke ideje mottóval.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Németh Zsolt: a világ kommunikációs stílusa is megváltozhat a Trump-merénylet után

Hétvégén rálőttek Donald Trump korábbi amerikai elnökre, a republikánusok jelenlegi elnökjelöltjére. Ennek lehetséges hatásairól, következményeiről az InfoRádióban beszélt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt szerint egy nagyon messze ható következményekkel járó eseménynek voltunk szemtanúi az elmúlt napokban.

"Egyértelműnek látom azt, ahogy Donald Trump megfogalmazta, konvenciós beszédében csütörtökön teljesen új irányt fog venni ennek az eseménynek a következtében, ugyanis ő most a nemzeti egységre kívánja majd helyezni a hangsúlyt, szemben az eddigi nagyon konfrontatív kampányidőszakkal. Sokkal inkább a kooperáció kerül előtérbe a retorikájában, megközelítésében, és ennek kihatása van a nemzetközi politikára, adott esetben az európai és a magyar politikára is, ahol szintén

a konfrontativitásnak, az erőszakkal való fenyegetésnek a jelentősége az elkövetkező időszakban háttérbe szorulhat. Nagyon kívánatosnak is tartom ezt a tendenciát"

– mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.

Arra a felvetésre, hogy megrémülhetett az amerikai elit attól, hogy az elnök ennyire megközelíthető egy olyan országban, ahol bárkinél fegyver lehet, azt mondta, olyan szélsőséges polarizáció zajlott le az elmúlt időszakban az európai, illetve az amerikai közéletben, politikában is, hogy érzékelik a politikai erők, hogy az embereknek van egy nagyon határozott igényük arra, hogy a nemzeti egység irányába történjenek lépések.

"Most Trump ebben a helyzetben ezt meg is teheti, hiszen a merénylet önmagában nagyon jelentős szimpátiamegnyilvánulások sorozatát váltotta ki, sőt a nemzetközi és a történelmi tapasztalat is azt mutatja, hogy ebben a helyzetben a megtámadott melletti szimpátia fölerősödik. Reagan elnök esetében ugyanezt lehetett tapasztalni. A Reagan elleni merényletet követően szinte mindegyik államban az elnök támogatottsága elsöprően megnőtt" – vont párhuzamot.

Hogy választhatta volna-e Trump elnökjelölt a bosszú, a harag útját, arról azt mondta, épp ennek az eseménynek a hatására változtatta már meg most is a csütörtöki beszéd tartalmát, illetve jelezte ezt előre. "Meglátjuk, hogy csütörtökön mi fog ebből megvalósulni" – figyelmeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×