eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vitézy Dávid nem adja fel – még lehet újraszámolás

A háromnapos határidő csütörtökön jár le, a főpolgármester-jelölt e-mailben vár jelzéseket azoktól, akik szabálytalanságot tapasztaltak a szavazatok összesítésekor.

Vitézy Dávid mindössze 324 szavazattal maradt alul Karácsony Gergellyel szemben a főpolgármester-választáson, de már a választás éjszakáján jelezte az LMP által támogatott jelölt, hogy bármi is lesz az eredmény – csak hajnali négy óra után jutottak el a szavazatok teles feldolgozásáig –, mindenképpen újraszámolást fog kérni a szoros eredmény miatt és azért, mert feltűnően sok, 24 ezer érvénytelen szavazólap volt.

Csakhogy a választási eljárásról szóló törvény szerint önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja az újraszámolást, hiszen a szavazókörökben eleve újraszámolnak minden voksot, hiszen csak akkor írhatják be a jegyzőkönyvbe az eredményt, ha legalább kétszer minden tag ugyanannyi szavazatot számol össze. A szabályok szerint a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani. Tehát Vitézy Dávidnak konkrétumokkal kell szolgálnia: meg kell jelölnie, pontosan melyik körzetben milyen törvénysértésről tud, és bizonyítékokat is csatolnia kell.

Hétfő este megjelent a hivatalos határozat is, amelyben a Fővárosi Választási Bizottság megállapította a főpolgármester-választás eredményét, amelynek értelmében Karácsony Gergely, a Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP közös jelöltje maradhat a főváros élén. Ám a határozat még nem jogerős, ellene három napig lehet fellebbezni jogszabálysértésre való hivatkozással.

Vitézy Dávid pedig vélhetően fellebbezni készül, mert a Facebook-oldalán hétfő este azt írta, hogy "egész nap sorra érkeznek hozzánk jelzések a rekordszámú, közel 25 000 érvénytelen szavazattal kapcsolatban. Ezek alapján úgy tűnik, olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, melyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét." Ezért arra kérte követőit, hogy ha ilyet tapasztalnak, akkor azt küldjék el neki.

Korábban pedig arra szólította fel a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzen meg, minden befolyási kísérletet akadályozzon meg, és tegye lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Az ügyben megszólalt a Nemzeti Választási Bizottság tagja. Litresits András, aki az MSZP delegáltja a testületben, azt mondta az ATV-ben, ahhoz, hogy a szavazatokat újra összesítsék, megalapozott fellebbezés kell, például arról, hogy érvényes szavazatot korábban nem számoltak, vagy érvénytelent adtak hozzá a többihez.

„Ha ezt életszerűen, a valószínűsítés szintjén sikerül megfogalmazni, tanúnyilatkozatokban, illetve a fellebbező fél részéről, akkor kerülhet sor újraszámlálásra és annak eredményeképpen változhat adott esetben az eredmény” – tette hozzá. A fellebbezésre a szavazóköri eredmény megállapításától számított három napon belül van lehetőség.

Érdekesség, hogy megszólalt az ügyben Gulyás Gergely is, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír Tv-ben úgy fogalmazott, hogy a szoros végeredmény miatt helyes és indokolt lenne az újraszámlálás, és legalább az érvénytelen voksokkal érdemes lehet ezt megtenni.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×