eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én. November 9-én a kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Még egy hónap élelmiszerárstop, aztán más jön helyette

Augusztus elsejéig hosszabbítja meg a kormány az élelmiszer-árstopokat – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint augusztusban bezuhan az infláció, az árstop betöltötte feladatát.

A jelenlegi szabályozás szerint az élelmiszerek meghatározott körét érintő hatósági árkorlátozás június végéig van hatályban, így a kormánynak határoznia kellett a jövőjéről. A hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely még úgy nyilatkozott, hogy nem döntöttek az árstopok jövőjéről, de a szerdai ülésén a kabinet már napirendre vette a jövő pénteki érvényben lévő szabályok ügyét.

A csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány változtatott az infláció letörésére bevezetett rendkívüli eszközök alkalmazásának a módján. Az előrejelzéseik szerint augusztusban jelentős csökkenés jön az inflációban, 15 százalék körül várják az alakulását. Gulyás Gergely szerint a folyamat folytatódni fog ősszel is, és

reális a kormány célja, az egy számjegyű infláció az év végére, sőt szerinte akár ez már december előtt is lehetséges.

"Az élelmiszer-árstopokat ezért csak egy hónappal, augusztus 1-jéig hosszabbítjuk meg, és utána megszűnnek" – jelentette be a miniszter. Az újabb, inflációellenes eszközöket továbbra is alkalmazzák, így az online árfigyelő rendszert, a kötelező akciózást, illetve augusztus elsejétől lehet hideg élelmiszert is venni SZÉP-kártyával, és a munkáltatók az idén további 200 ezer forintot utalhatnak a kártyára.

Emellett megváltozik a június elsején bevezetett kötelező bolti akció mértéke: 15 százalék lesz 10 százalék helyett, azaz húsz termékcsoportban egy-egy terméket az előző harminc nap átlagánál ennyivel olcsóbban kell majd a kiskereskedelmi láncoknak kínálniuk.

Ezenkívül a kötelező akciózást

kiterjesztik olyan termékcsoportokra is, amelyek augusztus elejéig az élelmiszer-árstop hatálya alá esnek. Ezek esetében a bruttó beszállítói árat kell majd 15 százalékkal csökkenteni.

"Az árstop eredményesen betöltötte a funkcióját, sikerült letörni az inflációt" – vont mérleget a miniszter.

Az Index korábbi értesülései szerint a kormány megosztott volt az árstopok meghosszabbításának ügyében. Abban egyetértés volt, hogy szükség van az eszközre, de a konzervatívabb megoldások egy-két hónappal számoltak, ugyanakkor volt az asztalon három plusz három hónapos forgatókönyv is, amely az év végéig rendezte volna a kérdést.

A mostani döntés értelmében azonban a hatósági árszabályozás július elsejétől is érvényben marad, de csak egy hónapig, és az eddigieknek megfelelően az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

(ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)

  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

(ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×