eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Boy using smartphone on sofa at night
Nyitókép: Isabel Pavia/getty Images

76 alkalmazás – ennyit használ mobilján egy átlagos gyerek

A 8 és 15 év közötti iskolás gyerekek napi 234 percen át, vagyis csaknem 4 órán keresztül használják a mobiltelefonjukat átlagosan. Tanítási időben, sőt az éjszaka közepén is előkerülnek a mobilok, a legtöbben a közösségi médiát használják, azon belül is a TikTok vezet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy újszerű, komplex módszertannal vizsgálta az érintett korosztály mobiltelefon-használatát és online viselkedését. Fáczán Gáborral, az NMHH Online Platformok Főosztályának vezetőjével beszélgettünk.

Új módszerrel próbálták feltérképezni a gyerekek mobilozási szokásait; már nem önbevallásos alapon, hanem a szülők és a gyerekek beleegyezésével egy telefonra telepített applikáción keresztül nézték meg az adatokat.

Fáczán Gábor, az NMHH Online Platformok Főosztályának vezetője elmondta, a kutatás végeztével kérdőívesen is "lefuttatták" a felmérést, és láthatóvá vált, hogy az applikáció adatai és az önbevallás között jelentős eltérések voltak.

"Hétköznap a gyerekek úgy gondolták, hogy fél órával kevesebbet interneteznek, mint amennyit bevallottak, hétvégén pedig 50 perccel többet interneteztek, mint amennyit gondoltak. Úgy gondoljuk, hogy ez nem szándékos a gyerekek részéről, egyszerűen elvesztik az időérzékelésüket" - fogalmazott a szakember.

A gyermekek képernyőn töltött összidejének 18 százaléka tiktokozással telik, aki telepíti, napi 80 percet tölt ezzel.

"Összehasonlításképpen: ha van YouTube-applikáció, 37 percet tölt vele a gyerek. Érdekes tehát, hogy a rövidebb videókkal több időt eltöltenek, mint a hosszabbakkal."

A felmérés arra is kiderítette,

már reggel 5 órakor elkezd felfutni a használat,

és 7 óráig van egy reggeli csúcs, de az iskolában is használják a telefonokat 15-20 százalékban, akár oktatásban is, jellemzően üzenetküldésre. Ezt követően az ebédszünet után kezd meredeken emelkedni a használat, és este 6-7-8 óra körül éri el a csúcsot újból, majd esik a felhasználás, de voltak olyan gyerekek is, akik éjféltől hajnali 3-ig használták a telefonjukat.

Átlagosan 76 alkalmazást használ egy gyermek, de

volt olyan résztvevő is a felmérésben, aki meg sem állt 147-nél - ő folyamatosan vásárolta a játékokat, kipróbálta, majd megunta őket.

A kisebb gyerekeknél, ahol erősebb a szülői kontroll, ott azért megálltak 6-7 alkalmazásnál, de a közösségi média - Facebook, Insta, Snapchat, YouTube, TikTok, Messenger - ott is "játszik", de nagyon sok játék is telepítve van a telefonokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×