eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új időszámítás a budapesti kerékpáros közlekedésben, az autósok nem fognak ennek örülni

Hétfőn befejeződik az M3-as metró felújítása, aznap délutántól minden állomáson újra megállnak a metró szerelvényei. A felszabaduló buszsávokat a kerékpáros közlekedés kapja meg, de a belső tengelyen megmarad a 2x2 autóforgalmi sáv. Mutatjuk az átalakítások ütemezését és a felszíni tömegközlekedés változásait is.

A napokban befejeződik a 3-as metró felújítása, hétfőtől minden állomáson újra megáll a metró.

Az elmúlt öt és fél évben buszsávok segítették a pótlóbuszok haladását, ezek a sávok azonban új feladatot kapnak a Váci út-Bajcsy-Zsiliszky út-Üllői út vonalon.

A BKK összeállításában Balogh Samu főpolgármesteri kabinetfőnök leszögezi, a metró- és a Lánchíd-felújítás mentén a belvárosi forgalom nem omlott össze, a navigációs rendszerek szerint is csökkent a dugók mértéke, így lehetővé válik, hogy új esélyt kapjanak a város közepén áthaladó sugárutak, úgy, hogy

  1. nem nő a forgalomterhelés
  2. biztonságos kerékpársávok alakulnak ki
  3. csökken a dugó mértéke

Az új forgalmi rend tervét a főváros, a BKK és a Budapest Közút egyeztette az érintett kerületekkel, a Magyar Autóklubbal és a Magyar Kerékpárosklubbal is.

Ami az új rend részleteit illeti:

  • a Bajcsyn és a Kiskörúton visszaáll a metrópótlás előtti forgalmi rend (2x2 autóforgalmi sáv, előbbin buszsáv, utóbbin villamossín)
  • az Üllői úton a buszsávok helyén kerékpársávok lesznek a Kálvin tér és a Népliget között (a Népligetnél bónusz bringás átvezetés)
  • a Váci úton kerékpársáv lesz a Nyugati tér és a Gogol utca között. (A kerékpársávokat műanyag elválasztó "pollerekkel" látják el, ilyeneket szereltek fel korábban a Bartók Béla úton is.)

Az átalakítás finanszírozása a Közösségi Költségvetés projekten belül valósul meg a lakossági szavazatok alapján.

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen biztonságosabb és kényelmesebb lesz biciklizni a nagyobb csomópontokban is: kerékpáros átvezetést alakítanak ki a Nyugati téren a felüljáró vonalával párhuzamosan a Nagykörúton keresztül, a csomópontban három új zebra is épül. Új kerékpáros átvezetés épül a Népligetnél is a Könyves Kálmán körúton keresztül, valamint a Deák Ferenc tér irányába biztonságosabbá válik a biciklizés az Astoria csomópontban is, ahol szintén épül új zebra is - olvasható.

Mint írták, az új fejlesztéseknek köszönhetően összefüggő kerékpáros infrastruktúra alakul ki a Hungária körúton belül észak-déli irányban szinte teljes hosszon, ami jelentős fejlődés lesz a korábbi veszélyes állapothoz képest. Az új biciklisávok kihasználtságát fogja növelni, hogy az érintett szakaszokon már végig kiépültek a Mol Bubi gyűjtőállomásai.

A Magyar Kerékpárosklub felmérése alapján egyébként

a fővárosiak 71 százaléka nagyon valószínűnek vagy elképzelhetőnek tartja, hogy gyakrabban közlekedne kerékpárral, ha a körülmények javulnak

- az összeállításban szintén megszólaló Bodor Ádám szerint, aki a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója.

Kiderült az is, hogy az állomások megnyitásával egyidőben, május 22-én délután kismértékben változik a felszíni közlekedés is.

  • Az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok a továbbiakban nem közlekednek, majd május 23-tól, keddtől a 34-es és a 106-os buszok újra a Göncz Árpád városközponttól indulnak és oda érkeznek.
  • Változik az 1M villamos jelzése is: június 1-től 1A jelzéssel, de továbbra is a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között járnak a villamosok.
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×