eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Beautiful, confident teen girl behind the wheel of her car.Teenage girl behind steering looking over shoulder to back seat at sunset and parking car.
Nyitókép: Getty Images/ ljubaphoto

Böröcz Mátyás: több ok miatt drágul a jogosítvány, de most nem ez az elsődleges gondja egy családnak

A Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke szerint mostanra átlagosan 7 és 18 ezer forint közötti összeget kell fizetni óránként a gyakorlati oktatásért.

Mindenütt megtorpanás látszik, a szülők, a rokonok várnak a vezetői engedély megszerzésével, pontosabban azzal, hogy erre pénzt áldozzanak a gyerek számára, jelentős a visszaesés – mondta el az InfoRádióban Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban bántóan drágult a jogosítvány megszerzése.

Böröcz Mátyás szerint úgy tűnhet, mintha nagyfokú lenne a drágulás, de "valahol kullogunk az árak után", mert 30 nappal előre tájékoztatni kell a tanulókat az áremelésről, és ezt fogyasztóvédelmi szempontból betartják. Megemlítette, hogy egy anyukával beszélgetett, aki azt mondta, "minden most előbbre való, mint a vezetői engedély megszerzése". Az érettségik után általában többen mennek autósiskolába, most ez is ez a folyamat látszódik. Hozzátette: az infláció hatása természetesen ebbe az üzleti szférába is begyűrűzik.

Az autósiskolák nagy része önkormányzati épületben dolgozik – tehát az önkormányzattól bérelnek épületet – vagy pedig magánszemélytől.

Az épületek rezsiköltsége is emelkedett, így átlagosan 30-40-50%-kal drágultak a költségek.

Mindezt nagyban befolyásolta, hogy az önkormányzatok adtak-e kedvezményt az autósiskoláknak, vagy nyert-e pályázaton az iskola.

Az ország különböző szegmensein – ahogy a foglalkoztatásban is megmutatkozik – nagyok az eltérések az árak között is. "Egész az óránkénti hétezer forinttól egészen tizenöt-tizennyolcezer forintig mennek fel az árak" – mondta Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×